Vučić: Ne možemo da priznamo Kosovo u zamenu za obećanje o članstvu u EU

Beta 18.06.2020

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije moguće da Beograd prihvati nezavisnost Kosova ili ulazak te teritorije u Ujedinjene nacije a da zauzvrat ne dobije ništa ili samo obećanje da će Srbija jednom postati članica Evropske unije.

"Ako mislite da je moguće da priznamo Kosovo ili da Kosovo uđe u UN, a da mi ne dobijemo ništa nego obećanje da ćemo biti članovi EU naš odgovor će biti - ne", rekao je Vučić nakon sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Lavrovim, kojem je postavljeno isto hipotetičko pitanje.

On je rekao da je to, pre svega, pitanje za Srbiju a ne za nekog drugog ili za Moskvu.

"Nisam razumeo kakve to veze ima našim ruskim prijateljima? Što se njih tiče, oni podržavaju poziciju Srbije i tu su korektni. Oni nikada nisu imali ništa protiv ni evropskog pokroviteljstva za naše razgovore jer je ta odluke doneta u Generalnoj skupštini UN", rekao je Vučić.

Vučić je ponovio da situacija za Srbiju u narednom periodu neće biti laka ali da će učiniti sve da sačuva državne i nacionalne interese.

Vučić: Teška vremena pred Srbijom, najteža od proglašenja nezavisnosti Kosova

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, da Srbiju čekaju veoma teška vremena, odnosno najteža od kad je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.Vučić je rekao da je posle ocena ruske federacije koje je danas čuo, dodatno zabrinut kada je reč o planovima za rešenje problema Kosova.

"Težak period je pred nama u kojem ćemo se suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili planovi koje mi nismo dobili ni zvanično ni nezvanično, ali na osnovu ocena ruskih prijatelja čini se da moramo biti obazrivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala", rekao je Vučić.

"Teška, teška, teška vremena su pred nama i moramo da budemo ujedinjeni jer samo tako ćemo moći da zaštitimo svoje interese. Čekaju nas najteža vremena u poslednjih 12 godina, najteže od proglašenja nezavisnosti Kosova i priznanja više od 90 zemalja", rekao je predsednik Srbije i dodao da je "važno da razumemo svoju poziciju i da budemo dovoljno snažni da odbacimo ultimatume".

On je zahvalio ruskim prijateljima što u Savetu Bezbednosti UN i drugim međunarodnim forumima podržavaju poziciju Srbije i integritet zemlje

"Mi smo se dogovorili da na dnevnom nivou razgovaramo, da se konsultujemo i ako bi ikad došlo do bilo kakvog rešenja, da bude potrebna saglasnost Ruske Federacije, i zbog SB UN i zato što mi ne želimo da neki drugi budu pitani, a da rusku federaciju niko ne pita", istakao je Vučić i dodao da Srbija podržava dijalog pod okriljem EU, da je spremna da sasluša predloge ali da će umeti da zaštiti državne i nacionalne interese, bez obzira na težinu cene koju će morati da plati.

Vučić je najavio da za nekoliko dana putuje u Moskvu gde će se sastati sa predsednikom Vladimirom Putinom, a odmah posle izbora srpska delegacija otputovaće na razgovore u Vašington.

Vučić i Lavrov razgovarali su o svim važnim bilateralnim temama i ekonomskim odnosima dve zemlje.

Vučić je ponovio da je ekonomska razmena Srbije sa Ruskom federacijom na nivou od 3,6 miljardi dolara i da se konstantno uvećava, a pomenuo je i zajedničke projekte kao što je izgradnja gasovoda i pruge prema Budimpešti.

(Beta, 06.18.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »