Vučić i Hoti potpisali s Trampom sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa

Beta 04.09.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su danas sa predsednikom SAD u Vašingtonu sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

Lideri Srbije i Kosova sporazum su potpisali sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Ovalnom kabinetu u Beloj kući.

Na ceremoniji potpisivanja, Tramp je rekao da taj čin predstavlja "veoma važan korak za koji je bila potrebna velika hrabrost Vučića i Hotija, dva velika lidera".

"Ovo je zaista istorijski dan, Srbija i Kosovo žele ekonomsku saradnju i da napreduju. Želeo bih obojici da zahvalim", kazao je Tramp.

Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen rekao je da je potpisan "veoma važan sporazum o ekonomskim vezama".

"To je prvi korak na putu, a kasnije ćemo dolaziti do nekih drugih rešenja. Danas smo fokusirani na normalizaciju ekonomskih odnosa dve zemlje, uključujući pitanje graničnih prelaza Srbije i Kosova", kazao je O'Brajen.

Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel rekao je da je Tramp "od početka radio da se prvo pokrenu ekonomski odnosi Srbije i Kosova".

"Odmrzli smo neke stvari koje su bile zamrznute", dodao je Grenel.

Posle potpisivanja sporazuma, Tramp je razgovarao odvojeno s Vučićem i s Hotijem.

Vučić je na Instagramu objavio da je imao "odličan sastanak" sa Trampom u Ovalnom kabinetu.

(Beta, 09.04.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »