Jakovljević (Dveri): Uvesti prelevmane na nekontrolisani uvoz krompira i drugih namirnica

Beta 14.11.2020

Potpredsednik Dveri Milovan Jakovljević ocenio je danas da prilikom uvoza krompira čija zdravstvena bezbednost nije proverena ili je samo delimično kontrolisana potrošači u Srbiji ne mogu biti sigurni da li se radi o zdravstveno ispravnom proizvodu ili je reč o genetski modifikovanom organizmu.

Komentarišući izjavu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, koji je savetovao proizvođače da krompir skladište i čuvaju jer će nedostajati tržištu, Jakovljević je rekao da Srbija mora da zaštiti domaću poljoprivredu i spreči "nelojalnu konkurenciju" tako što će uvesti prelevmane na nekontrolisani uvoz "ne samo krompira, već i svih drugih poljoprivrednih proizvoda".

On je, kako je saopštio pokret Dveri, ukazao i da vancarinske mere dozvoljava Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, članovi 33, 40, 41.

"Naši uvoznici uvoze krompir sa raznih destinacija, najčešće iz Holandije, Nemačke, Francuske, Belgije, Mađarske, Poljske, Ukrajine, Kine, Egipta, po damping i subvencionisanim cenama koje se kreću od četiri do šest evro centi po kilogramu. Cena krompira je niska zbog dobrog roda i povećane proizvodnje, a samim tim smanjene potražnje", rekao je Jakovljević.

On je naveo da je takvo stanje alarmiralo ozbiljne države da zaštite svoje poljoprivrednike stimulacijom i podsticajem izvoza, kupovinom domaćeg krompira, kao i subvencionisanjem poljoprivrednih proizvođača na više načina.

Potpredsednik Dveri podsetio je da je u 2020. godini u Srbiji proizvedeno oko 750 hiljada tona krompira na oko 25 hiljada hektara, što je oko 100 kilograma po glavi stanovnika.

"(To) je optimalna količina krompira koja zadovoljava domaće potrebe, ali nekontrolisanim uvozom ugrožava se domaća proizvodnja", zaključio je Jakovljević.

(Beta, 11.14.2020)

Dveri »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »