Đorđević: Deo opozicije na istom zadatku kao i Vučić

Beta 13.05.2021

Predsednik pokreta "Oslobođenje" Mlađan Đorđević izjavio je danas povodom tvrdnje advokata Bože Prelevića da je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović "podstican od strane američke ambasade da prekrši odluku o bojkotu i izađe na prošlogodišnje izbore", da je jasno da se deo opozicije nalazi na istom zadatku kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i "da radi za istog gazdu".

"Vučićevim sponzorima sa zapada je važno da u Srbiji postoji fasada demokratije, koju su pokušali da obezbede izlaskom opozicije na izbore", kazao je Đorđević, a saopštio je njegov pokret.

Na taj poziv su se, prema njegovim rečima, odazvale neke stranke i pojedinci i tako prekršili prvobitnu odluku o bojkotu izbora, a sada su potvrđene sumnje da su strane ambasade uticale na tu odluku.

Đorđević je tu ubrojao i pokret Dosta je bilo (DJB) i Pokret slobodnih građana, optuživši ih da su se vodili istim podsticajima kao Zelenović.

"Strane ambasade mogu da vas podstaknu, ali vam neće pomoći na izborima. To vidimo i na Zelenovićevom primeru. Naprednjaci su ga potukli i pokrali, bukvalno su mu oteli Šabac i niko od tih ambasadora ga nije zaštitio", naveo je on.

Ocenio je da je "zapadnim ambasadama važno" da deo opozicije izađe na izbore i daju legitimitet "celom nameštenom procesu, ali nije im u interesu da neko ugrozi ili smeni Vučića".

Naglasio je da je Vučić "potreban zapadu" da bi isporučio obećane spoljnopolitičke ciljeve, "pre svega se radi o priznanju Kosova.

"Zbog toga će Vučić imati zapadnu podršku i zbog toga mora da postoji privid da je Vučić demokratski izabran. Za to služe Zelenovići i ostali statisti na izborima", dodao je on.

Ocenio je da je "žalosno" što značajan deo opozicije to i dalje ne shvata, već, prema njegovim rečima, hrle na glasanje 2022. godine, iako je "jasno da ne postoji ni minimum demokratskih i medijskih uslova za slobodne izbore".

(Beta, 05.13.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »