Poslovni savetnik: Pandemija ne treba da odloži uvođenje novog modela fiskalizacije

Beta 20.09.2021

Pandemija ne treba da bude izgovor za odlaganje novog modela fiskalizacije jer je postojeći uveden pre 15 godina i zastareo, rekao je danas Aleksandar Vasić iz Poslovnog savetnika.

"Sadašnji model naplate poreza primenjuje zastarela tehnološka rešenja i logično je da se menja", rekao je Vasić za Betu povodom tvrdnji privrednika da u uslovima otežanog poslovanja zbog pandemije državi i njima nije potreban novi trošak.

Novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, putem kojeg će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom, što omogućava da kupci proizvoda, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je račun izdat u skladu sa zakonom.

Novi model fiskalizacije i e-fakture će se primenjivati od 30. aprila 2022. godine i znači stalnu vezu privrednika sa Poreskom upravom, a i podaci će se dobijati u realnom vremenu. Država će subvencionisati uvođenje tog modela sa šest milijardi dinara, odnosno sa po 100 i 120 evra po prodajnom mestu.

Vasić je, na pitanje da li će novi sutem moći da funkcioniše ako nije kvalitetan internet rekao da se ono postavljalo i pri uvođenjenju sistema naknadnog "slanja podataka" Poreskoj upravi koji sada važi, umesto očitavanja u realnom vremenu, pa da se ispostavilo da nije bio nepremostiv problem.

U međuvremenu je, prema njegovim rečima, pokrivenost mobilnim mrežama bolja, tako da ovo ne bi trebalo da bude problem, a nova zakonska rešenja omogućavaju i rad u uslovima privremenog prekida interneta.

"Novi sistem omogućava kontrolu u realnom vremenu i obradu znatno većeg broja podataka", rekao je Vasić.

Na pitanje da li je opravdano da iz novog modela fiskalizacije budu isključeni, kao i iz sadašnjeg, advokati i taksisti, Vasić je rekao da se o tome raspravljalo i kada se odlučivalo o delatnostima koje mogu biti paušalno oporezovane.

"Ne postoje racionalni razlozi da advokati i taksisti budu izuzeti iz obaveze fiskalizacije. Ne može se razumeti i zasto je advokatima omogućemno paušalno oporezivanje, jer je teško prihvatiti argumente da su oni onemogućeni da vode knjige, a posebno argument da su njihove naknade koje naplaćuju tajna", rekao je Vasić.

Dodao je da taksisti i advokati koji nisu obveznici poreza na dodatu vrednost (PDV) plaćaju porez i doprinose na paušalno utvrđene prihode, a na isti način te dažbine plaćaju i lekari i stomatolozi koji privatno rade.

Vasić je rekao da za sveštenike i verske službenike važi poseban način utvrđivanja osnovice na koju se plaćaju doprinosi, a osnovicu čini minimalna ili prosečna zarada pomnožena određenim koeficijentom, o cemu odlučuje verska zajednica u saradnji sa nadležnom organizacijom za socijalno osiguranje.

Oporezivanje crkvi je prema njegovim rečima, kompleksno pitanje i u svetu jer se postavlja pitanje, gde je granica između kulturne baštine i verskih objekata.

"Neracionalno bi bilo tražiti da se plaća porez na imovinu nekog verskog objekta, na primer na nekretninu kao što je Hram svetog Save", rekao je Vasić.

Dodao je da će se tek videti da li će država primenjivati Zakon o ispitivanju porekla imovine na sveštenike koji plaćaju porez na male plate, a mnogi imaju kuće, automobile i druge nekretnine.

Odgovarajući na pitanje da li treba, kako zagovaraju mnogi privrednici, uvesti sistem progresivnog oporezivanja Vasić je rekao da bi sistem oporezivanja dohotka u Srbiji trebalo da se menja jer i većina evropskih zemalja primenjuje sistem progresivnog oporezivanja, ali po pravilu imaju veću progresiju, veću razliku efektivih poreskih stopa.

"Srbija takođe ima sistem oporezivanja koji sustinski jeste progresivan, jer postoji neoporezivi iznos zarada, kao i godišnji porez koji sustinski jeste progresivan, a jedno od mogućih rešenja je povećanje progresije, odnosno uvođenje većeg neoporezivog iznosa uz moguće povećanje stope poreza, čime bi se stvorila veća progresija, niža primanja bi bila manje oporezovana, a veća više", rekao je Vasić.

Jedan od bitnih elemenata progresivnog oporezivanja je, kako je rekao, i priznavanje određenog neoporezivog iznosa za izdržavane članove porodice, čime bi se obezbedile dodatne pogodnosti za lica koja imaju više izdržavanih članova porodice, kroz manje oporezivanje njihovog dohotka.

"Česta su i pitanja da li je pravedno da prihodi od kapitala, na primer dividende vlasnika firmi, ne ulaze u oporezivanje godišnjim porezom, ali to je opšta tendencija i u svetu", rekao je Vasić.

(Beta, 09.20.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »