NDMBGD: Poskupljenja ozbiljno ugrozila život građana

Beta 24.09.2021

Pokret "Ne davimo Beograd" ocenio je danas da su ovogodišnja poskupljenja velikog broja proizvoda i usluga ozbiljno ugrozila kvalitet života građana a da su posebno na udaru najugroženije i najsiromašnije grupe ljudi.

"Cena svinjskog mesa u beogradskim prodavnicama u avgustu je poskupela za 22 odsto u odnosu na maj ove godine, dok je cena junetine bila veća za 11,6 odsto. Na nivou čitave zemlje, povrće je u avgustu ove godine poskupelo za skoro 20 odsto u odnosu na avgust prošle godine, dok su proizvodi iz kategorije ulja i masti u istom periodu poskupeli za 18,8 odsto", navodi taj pokret u saopštenju.

Dodaje se da su poskupele i cene drugih osnovnih životnih namirnica poput hleba i žitarica, mleka, sira i jaja, kao i da su osetno skočile i cene komunalija, iznajmljivanja stana i goriva.

"Jedan od razloga ovako visokog poskupljenja hrane su nepovoljne vremenske prilike i ovogodišnja suša. Da je, umesto u sopstveno bogaćenje, politička elita budžetski novac proteklih godina ulagala u veće i obuhvatnije poljoprivredne subvencije, sistematsko povećanje tehnoloških kapaciteta i modernizaciju poljoprivrede, ovakav sumoran scenario bio bi mnogo manje realan", navodi se.

Pokret "Ne davimo Beograd" je ocenio da je, samo mesec dana od povećanja minimalne cene rada, već očigledno da povećanje od 3.000 dinara nije ni približno dovoljno čak ni za zadovoljenje osnovnih egzistencijalnih potreba a kamoli za bilo šta što nalikuje na pristojan život.

"Ako se trend rasta cena nastavi i u narednim mesecima, oko 350.000 radnika koji primaju minimalac biće sve dalje od mogućnosti da sopstvenom zaradom priušti sebi i svojoj porodici osnovno za život", smatraju u tom pokretu.

(Beta, 09.24.2021)

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »