Narodna stranka: Javašluk i neznanje u energetici plaća čitava Srbija

Beta 13.12.2021

Predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović izjavio je danas da će nezapamćen javašluk, nestručnost i korupcija u vođenju energetskog sektora Srbije u poslednjih deset godina trajno ugroziti energetsku stabilnost zemlje.

Borović je u pisanoj izjavi naveo da je "posledica delovanja te antistruke koja odlučuje u energetici ispadanje iz rada blokova Termoelektrane 'Nikola Tesla' u Obrenovcu, i to svih šest u TENT-A i jednog u TENT-B".

On je upozorio da se "to nije dogodilo ni za vreme bombardovanja Srbije niti tokom velikih poplava u Obrenovcu i Srbiji".

"Niti ima dovoljno uglja koji se isporučuje, niti je kvalitet uglja približno zadovoljavajućeg kvaliteta, jer je više blato nego ugalj potreban za rad TENT-a. Potpuni javašluk u EPS i Kolubari poslednjih godina je sinoć logično uzeo danak, pa je izbio kvar i na hidraulici bagera koji kopaju ugalj na kopovima Kolubare", kazao je Borović.

On je dodao da se problem pokušava rešiti hitnim snabdevanjem alternativnim mazutom ali da to "tehnološki nije poželjno i optimalno, budući da mazut ne može da pruži dovoljnu snagu za rad TENT-a".

"Ogromnu štetu će trpeti privreda Srbije na koju će se prevaliti plaćanje skupe električne energije iz izvoza koji je direktna posledica odsustva bilo kakvog smislenog planiranja i uvažavanja struke u radu Ministarstva energetike i EPS-a", rekao je Borović.

Borović je upozorio da ništa bolje neće proći ni građani u hladnim danima koji su pred nama što, kako je naveo "osećaju baš stanovnici Obrenovca, jer je kompletna opština ostala bez daljinskog grejanja".//

(Beta, 12.13.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »