Oslobođenje: Otkazati gostoprimstvo britanskom izaslaniku zbog uloge u bombardovanju Srba

Beta 08.02.2022

Pokret Oslobođenje zatražio je danas da se specijalnom britanskom izaslaniku za Zapadni Balkan, Stjuartu Piču, otkaže gostoprimstvo u Srbiji zbog uloge koju je kao vazduhoplovni general imao u bombardovanjima Republike Srpske (RS) 1995. godine i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) 1999.

Povodom današnjeg sastanka Piča sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, iz Oslobođenja su naveli da je britanski izaslanik "rukovodio bombardovanjem srpskih položaja u Bosni 1995. godine" a da je 1999. "iz Vićence komandovao devetim eskadronom RAF koji je bombardovao Srbiju, uz upotrebu zabranjenih kasetnih bombi".

"Među njegovim zločinima nalazi se pogibija brojnih civila u Srbiji, uključujući i malu Milicu Rakić. Ali Pič naravno ne dolazi da se izvini ili pokloni senima žrtava, već ga raširenih ruku dočekuje Aleksandar Vučić", naveo je predsednik Oslobođenja Mlađan Đorđević.

Ocenio je da je da to "nije prvi put da Srpska napredna stranka na perverzan način dočekuje odgovorne za zločine tokom NATO agresije".

"Toni Bler je Vučićev savetnik, Bilu Klintonu se uplaćuje naš novac u fondaciju, a Gerhard Šreder dolazi da govori na mitingu 24. marta, na godišnjicu bombardovanja. U krug Vučićevih prijatelja sada ulaze i NATO generali krvavih ruku", naveo je Đorđević.

Komentarišući najavu da će se tokom posete Srbiji, Pič sastati i sa patrijarhom SPC Porfirijem, lider Oslobođenja je ocenio da je "katastrofalno ako Patrijaršija odluči da bude učesnik u britanskom prekrajanju granica, na štetu svog naroda".

"Patrijarh bi mogao Stjuartu Piču da uruči Orden svetog Save, kada ga je već dao (Miloradu) Vučeliću i sličnim mutnim likovima nedostojnim SPC", naveo je Đorđević.

(Beta, 02.08.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »