Народна странка осудила намеру државе да исели грађане Паковраћа без адекватне надокнаде за имања

Бета 14.07.2022

 Председник Градског одбора Народне странке у Чачку Александар Радојевић осудио је данас намеру државе да присилно исели грађане Паковраћа, чија се имања налазе на траси аутопута Чачак-Пожега, без одговарајуће исплате за куће и земљу, која им је одузета и оценио да је то "још један пример кршења права на живот, постојање и приватну својину".Мештани Паковраћа су пре три дана блокирали фирму за производњу бетона "Цемпром", која је подизвођач радова на аутопуту Чачак-Пожега, због претњи да ће силом бити избачени из својих кућа, иако још увек нису завршени судски процеси које воде са државом јер су били незадовољни понуђеном ценом за експроприсана имања.

"Ти људи немају где да се преселе без новца и не могу да се преселе уз неправедну накнаду, каква им је понуђена", рекао је Радојевић на конференцији за новинаре у Чачку.

Радојевић је истакао да се цена одузетог ара земље и кућа на траси аутопута "драстично разликују" на различитим местима у Чачку и да је појединим власницима исплаћено по 50 евра за ар земље, а некима чак и 2.700 евра по ару.

Он је оценио да се мора успоставити стандард по коме људи морају бити исплаћени "праведно и поштено", без обзира на стратешку важност ауто-пута и истакао да су сви пред законом једнаки.

"Нарочито је важно да праведно буду исплаћени они који морају да се иселе из својих кућа, како би пронашли нову кућу, као и они који се баве пољопривредом и сточарством како би могли да пронађу решење за своје животиње од којих живе", рекао је Радојевић.

Радојевић је додао да се не може за 15 минута иселити фарма крава, свиња или бикова са једног на друго место.

"Тим људима се мора дати и време и новац да би могли да ослободе своја имања за рушење и изградњу аутопута. Никако се не сме угрожавати њихово право на приватну својину и право на избор када мењају место становања и то не својом вољом", рекао је Радојевић на конференцији за новинаре у Чачку.

(Бета, 07.14.2022)

Повезане вести »

Кључне речи

Политика, најновије вести »