Kineski premijer poziva na sprovođenje politike kako bi se podstakao ekonomski oporavak

Beta 29.09.2022

Kineski premijer Li Kećijang pozvao je na čvrste napore u sprovođenju politike zemlje čiji je cilj stabilizacija ekonomskog oporavka, prenosi Sinhua.

Li koji je takođe član Stalnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), izneo je to u sredu, na sastanku o radu vlade u vezi sa ekonomskom stabilizacijom za četvrti kvartal ove godine.

Sastanku je prisustvovao i vicepremijer Han Dženg, takođe član Stalnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta KPK.

Da bi preokrenula pad u drugom kvartalu izazvan neočekivanim faktorima, Kina je uvela niz makroekonomskih politika, a potom donela niz mera, stavljajući veći prioritet na stabilizaciju ekonomskog rasta. Napori su takođe uloženi u zaštitu tržišnih subjekata, stabilizaciju cena i podsticanje potražnje, rekao je Li.

Zahvaljujući ovim naporima, privreda je u trećem kvartalu počela da se oporavlja i vraća ukupnu stabilnost, rekao je premijer.

U očekivanju četvrtog kvartala, Li je rekao da je to najvažniji period tokom cele godine i da se očekuje da će mnoge politike igrati veću ulogu tokom tog perioda. Zemlja mora da iskoristi vremenski okvir kako bi učvrstila tržišna očekivanja i osigurala punu implementaciju politika tako da ekonomija funkcioniše u odgovarajućem rasponu, rekao je Li.

Da bi podstakla slabu domaću tražnju, prema rečima premijera, zemlja treba da traži dodatne pristupe za podsticanje efektivnih investicija i potrošnje i da omogući punu ulogu tržišnih subjekata i društvenog kapitala.

Uz punu upotrebu politikom podržanih i razvojno orijentisanih finansijskih instrumenata za ubrzanje izgradnje infrastrukture, zemlja bi trebalo da obezbedi posebne nove zajmove i subvencije kamata kako bi ubrzala nadogradnju opreme u sektoru proizvodnje, usluga i socijalnih usluga. Deo kvote za 2023. za obveznice posebne namene takođe će biti unapred obezbeđeni.

Što se tiče tržišta stanova, Li je rekao da će zemlja formulisati mere specifične za region kako bi zadovoljila potražnju, kako kupaca koji prvi put kupuju, tako i onih koji nadograđuju kuće, i obezbedila blagovremenu isporuku unapred prodatih stanova.

On je takođe pozvao na napore da se garantuje nesmetana logistika i stabilno snabdevanje ugljem i električnom energijom.

Što se tiče sredstava za život ljudi, Li se založio da se postepeno proširi pokrivenost osnovnih naknada. On je rekao da će centralni budžet subvencionisati lokalne samouprave u smislu novih izdataka u tom pogledu. Radnici migranti koji se vraćaju u svoje gradove takođe će biti uključeni u nacionalnu pomoć za nezaposlene i subvencije, dodao je premijer.

(Beta, 09.29.2022)

Kina »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »