Nova - Da se struka pita: Za ekonomski kolaps Srbije odgovorna politička i ekonomska elita

Beta 14.10.2022

Predsednik "Nove - Da se struka pita" Vladimir Kovačević izjavio je danas da je za teško stanje, odnosno za ekonomski kolaps u kojem se nalazi Srbija i njeni građani, odgovorna "neodgovorna politička i ekonomska elita".

"Dok se predstavnici vladajuće većine razmeću makroekonomskim performansama, nazivajući Srbiju ekonomskim tigrom, građani sve teže žive, jedva sastavljajući kraj sa krajem", rekao je on.

Prema njegovim rečima, "prazni novčanici, prazni frižideri, drastičan pad životnog standard (inflacija jede plate i penzije), prezaduženost i građana i domaćih privrednika i preduzetnika, realna je sumorna ekonomska slika devastirane Srbije".

"U nadolazeću zimu ulazimo, po svemu sudeći, bez energenata, bez para, bez ideje šta nam valja činiti", kazao je Kovačević.

On smatra i da je suzbijanje inflatornog toka konzervativnim rešenjima centralne banke Srbije, poput povećanja kamatnih stopa, "alat koji pravi više štete nego koristi".

 

"Povećani troškovi zaduživanja privrede impliciraju usporavanje i pad privrednog rasta", dodao je on.

Istakao je da "Naša - Da se struka pita" ima spremna sistemska i kadrovska rešenje za ekonomske probleme u kojima su se našli građani Srbije.

"Potpuni zaokret u ekonomskoj politici jedino može zaustaviti i preokrenuti nepovoljne tokove i trendove kojima smo izloženi", naveo je on.

Zbog toga su, kako je rekao, neophodna brza rešenja, a "Naša - Da se struka pita", naglasio je, ima "sposobne, stručne, kompetentne i odgovorne ljude koji su kadri da izvuku Srbiji iz ekonomskog ponora nad kojim se nalazi".

"Za ekonomski preokret potrebne su filigranske, inovativne i stručne mere koje mogu napraviti preokret koji nam je sada preko potreban", kazao je Kovačević i istakao da takve mere "Nova - Da se struka pita" sa svojim ljudima "može kompetentno da sprovede i pomogne državi da se izbori sa ekonomskim izazovima".

 

(Beta, 10.14.2022)

Beta »

Ekonomija, najnovije vesti »