Privredna komora Srbije otvara kancelariju u Pekingu (FOTO/VIDEO)

Beta 17.10.2022

Privredna komora Srbije (PKS) najavila je da će, nakon što je pre pet godina otvorila predstavništvo u Šangaju, do kraja ove godine otvoriti kancelariju u Pekingu. Direktor Sektora za strateške analize PKS Mihajlo Vesović istakao je da su Srbiji kineski partneri važni kao potencijalni investitori, ali i ili kupci robe iz Srbije, a da će nova kancelarija dodatno pomoći srpskim kompanijama u nastupu na tom velikom tržištu.

"Ono što mi želimo je da srpska privreda više izvozi na kinesko tržište, da srpski privrednici sarađuju sa kineskim kompanijama, da uđu u njihove dobavljačke lance, pa i da na tehnološkom nivou mogu da pronađu zajednički interes. To je veoma veliko i kompleksno tržište koje ima svoje administrativne procedure i neke svoje poslovne principe za koje je mnogim srpskim kompanijama, posebno onim srednjim i manjim, potrebna podrška na terenu", rekao je Vesović.

Kancelarija u Pekingu, koja se otvara u saradnji sa kineskom kompanijom "YiHai Grоup", a koja godinama posluje na srpskom tržištu, može da olakša put do pronalaska poslovnih partnera u Kini sa kojima bi radile srpske firme.

"Veličina kineskog tržišta govori u prilog tome da nije dovoljno imati samo jedno predstavništvo u Šangaju i da je upravo kancelarija u Pekingu možda ono što nam nedostaje da bi smo svoje prisustvo na tom tržištu ojačali", objašnjava Vesović.

U PKS očekuju da bi kancelarija pre svega mogla da pomogne u predstavljanju srpske IT industrije, koja prednjači u regionu i sve bolje se pozicionira u Evropi, kao i mnogobrojnim srpskim kompanijama koje se bave proizvodnjom hrane.

"Ono što ima najveći potencijal su proizvodi iz poljoprivredne i prehrambene industrije. Oni podležu određenim specifičnim sertifikatima i specifičnim procedurama da bi mogli da se nađu na kineskom tržištu i to je ono što države između sebe pregovaraju i gde je kompanijama potrebna najveća podrška", istakao je Vesović.

U Srbiji, koja je deo inicijative "Pojas i Put", trenutno posluje 1.347 firmi čiji su većinski vlasnici državljani Кine, odnosno kompanije registrovane u Кini. Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kine prošle godine iznosila je 5,28 milijardi dolara, a za šest meseci ove godine dostigla je 3,2 milijarde dolara.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta, 10.17.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »