Operacija "naterati Beograd da bilo šta potpiše": Priština ima novi "pakleni plan" u pregovorima: Postići bilo kakav dogovor, pa ga iskoristiti kao adut za mnogo bitniju stvar

Blic 12.12.2022
Operacija "naterati Beograd da bilo šta potpiše": Priština ima novi "pakleni plan" u pregovorima: Postići bilo kakav…

Priština praktično ne poštuje nijedan dokument potpisan sa Beogradom, ni Briselski ni Vašingtonski sporazum, ni Rezoluciju 1244, ali zato želi novi dogovor sa Srbijom? Zašto? Da bi uz pomoć tog novog sporazuma ubedila, pre svega, pet članica EU da priznaju nezavisnost Kosova. Razotkrio je, namerno ili slučajno taj "pakleni plan" prvi potpresednik kosovske vlade Besnik Bisljimi, a analitičari različito tumače realnost takvog cilja.

Priština na sve načine pokušava da postane kandidat za članstvo u EU iako čak pet članica Unije ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu: Španija, Grčka, Rumunija, Slovačka i Kipar. Šta više, Bisljimi je najavio da će Kosovo narednih dana podneti zahtev za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Na tom putu Kosova ka EU Bisljimi je označio dijalog sa Beogradom kao važan proces pod pokroviteljstvom Brisela jer bi praktično svaki dogovor približio Prištinu EU.

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »