Kina se protivi stavljanju 36 kineskih subjekata na američku listu za kontrolu izvoza

Beta 16.12.2022

Kina se odlučno protivi stavljanju 36 kineskih subjekata na američku "listu entiteta" za kontrolu izvoza, izjavio je danas portparol Ministarstva trgovine.

Kako prenosi Sinhua, on je rekao da će kao odgovor na akciju SAD, Kina preduzeti neophodne mere da čvrsto zaštiti legitimna prava i interese kineskih kompanija i institucija.

Portparol je rekao da je kineska strana primetila da je 25 kineskih entiteta uklonjeno sa “neproverene liste” i dodao da Kina pozdravlja taj potez jer on ukazuje da dve strane mogu da reše specifične probleme kroz komunikaciju na osnovama međusobnog poštovanja.

Američka strana je preterala sa konceptom nacionalne bezbednosti, zloupotrebila kontrolu izvoza i druge mere i iskoristila državnu moć da proširi napad na kineske kompanije i institucije, što su tipične prakse narušavanja tržišta i ekonomskog maltretiranja, rekao je portparol.

Često stavljanje kineskih kompanija na takozvanu listu entiteta od strane SAD remeti normalnu ekonomsku i trgovinsku saradnju kineskih i američkih kompanija, protivno je zakonu tržišta, podriva pravila tržišta i međunarodni ekonomski i trgovinski poredak, utiče na stabilnost globalnih industrijskih i lanaca snabdevanja i podriva interese globalnog mira i razvoja, rekao je portparol.

Prema njegovim rečima, to nije dobro za Kinu, nije dobro za SAD i nije dobro za svet.

Kontrole izvoza treba da se vrše na pravičan, razuman i nediskriminatorski način. One ne bi trebalo da ometaju racionalnu upotrebu naučnih i tehnoloških dostignuća za unapređenje razvoja. I ne bi trebalo da blokiraju normalnu međunarodnu razmenu nauke i tehnologije i trgovinsku saradnju, ni nesmetano funkcionisanje globalnih industrijskih i lanaca snabdevanja, rekao je portparol.

Kina se, kako je dodao, nada da će Sjedinjene Države odmah prekinuti svoje pogrešne prakse i vratiti se na ispravan put poštovanja pravila multilateralnog trgovinskog sistema usredsređenog na Svetsku trgovinsku organizaciju, prenosi Sinhua.

(Beta, 16.12.2022)

Kina »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »