Skupština: Olenik, Kamberi i Imamović o francusko nemačkom predlogu za Kosovo

Beta 02.02.2023

Samostalni poslanik Aleksandar Olenik je danas ocenio da je uloga poslanika skupštine Srbije da nateraju državno rukovodstvo da prihvati "francusko-nemački predlog" za Kosovo.

On je na konferenciji za novinare u parlamentu kazao da je taj predlog "dobar za građane i državu Srbiju", te ocenio da bez njega Srbija "sama sebe vraća u izolaciju".

Smatra da će "iz tog sporazuma proisteći konačan sporazum za Kosovo i Metohiju", te da će Srbija time, posle 200 godina lutanja između Istoka i Zapada konačno biti usmerena ka Zapadu.

"Spremnost da se pregovora a da taj predlog bude osnova je ono što Srbiju vraća tamo gde i pripada, a to je Zapad i EU", rekao je on.

Ocenio je i da je "francusko-nemački" , odnosno, kako je kazao, "američko-evropski" predlog mogao da bude bolji da je vlast u Srbiji demokratska i da ne postoji "toalitarna i lična vlast".

Kazao je i da bi taj predlog "verovatno bio bolji" da je Srbija, kako je dodao, "kao sav normalan svet", uvela sankcije Rusiji.

Dodao je da se "francusko-nemačkom predlogu" protive desničarske stranke iz "lične koristi" a na, kako je kazao "uštrb građana i dražave Srbije".

Izrazi je nadu da Srbija neče napraviti istu grešku kao i devedesetih godina prošlog veka.

Poslanik Pokreta za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi je kazao da ne zna detalje "francusko-nemačkog predloga ", ali da, kako je kazao, veruje da je dobra osnova za razgovor.

"Razgovori nemaju alternativu, konačno je vreme da Srbija krene putem Zapada nepovratno", kazao je on.

(Beta, 02.02.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »