Mali: MMF pohvalio reforme Srbije

Beta 06.04.2023

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je prva misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u ovoj godini uspešno okončana, nakon dve nedelje analize svih aspekata ekonomije i rezultata koje je Srbija postigla.

"Pozitivna je ocena i reformi i ekonomske politike koju vodimo, a ekonomija Srbije je ocenjena kao otpornija na krizu od mnogih drugih", rekao je danas Mali za Radio televiziju Srbije.

On je ponovio pozitivne pokazatelje ekonomije u odnosu na 2012. godinu, osvrnuo se na poplave, koje su bile u međuvremenu, na ekonomsku krizu i druga zbivanja i ukazao da je javni dug Srbije manji nego u brojnim evropskim zemljama.

I stopa zaposlenosti je, kako je rekao, mnogo veća nego 2012. godine, što je takođe pozitivno ocenjeno, kao i rekordan priliv direktnih investicija.

Naveo je da će Strategija razvoja Elektroprivrede Srbije (EPS) biti završena do kraja maja.

Mali je rekao da nema govora o privatizaciji EPS-a i da to preduzeće mora da bude "prava lokomotiva razvoja Srbije". Ukazao je na to da je rat u Ukrajini pokazao sve manjkavosti energetskog sistema u Evropi.

"Prošle godine kad je krenuo sukob u Ukrajini videlo se koliko je bitan jak energetski sektor. Izlazimo sa projektom do kraja maja šta treba da uložimo u koji deo energetskog sektora", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, do 2030. godine 45 odsto proizvodnje EPS-a treba da bude iz obnovljivih izvora, a i strani investitori traže da kada kupuju struju ona bude iz obnovljivih izvora.

(Beta, 04.06.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »