Kada će cene prestati da rastu? Pitali smo stučnjake o inflaciji i odgovor je jasan: "Manje se kupuje, a to znači samo jedno"

Blic 18.05.2023
Kada će cene prestati da rastu? Pitali smo stučnjake o inflaciji i odgovor je jasan: "Manje se kupuje, a to znači samo…

NBS je objavila svoje najnovije prognoze kretanja inflacije, a sudeći po njima, uskoro možemo očekivati pad inflacije, a samim tim i dobre vesti kada govorimo o poskupljenjima. Predviđanja su da će do kraja godine inflacija sa 16, 2 odsto, koliko je iznosila u martu, biti upola manja. Pitali smo stručnjake i oni su optimistični, ali ističu oprez i strpljenje. Ocena je i da se manje troši i da bi to moglo da napravi i pritisak na proizvođače u pravcu da smanje cene.

Profesor Ismail Musabegović kaže za "Blic Biznis" da je još uvek rano govoriti o vrlo dobrim scenarijima, ali ukazuje i na dobre podatke. - Sudeći prema nekim indikatorima, inflacija se definitivno smiruje - jasno kaže naš sagovornik i dodaje da više nema tolikih povećanja cena ako se pogledaju izveštaji Zavoda za statistiku. Kriva se smiruje, ali je za veće rezultate ipak je potrebno vreme. Zaoštravanje monetarne politike je svakako dalo rezultate, ali to je

Pročitajte još

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »