Monitoring: U prvoj polovini godine 67 slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara

Beta 18.08.2023

U prvoj polovini 2023. godine zabeleženo je 67 slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara, pokazuju podaci Udruženja novinara Srbije (UNS).

Najučestaliji oblik ugrožavanja bezbednosti novinara su pritisci, pretnje, kao i fizički napadi, slučajevi onemogućavanja rada, zastrašivanja, napadi na imovinu novinara i ugrožavanje njihove privatnosti, naveo je UNS.

Osim ovih podataka, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), uradila je monitoring medijske scene u Srbiji za jul 2023. godine koji je osvetlio niz slučajeva u kojima su osim bezbednosti novinara, bila ugrožena i njihova prava.

Zabeležen je i nesvakidašnji slučaj nestanka spisa iz predmeta iz Višeg suda u Vranju kojim je Dejan Nikolić Kantar bio osuđen na 18 meseci zatovra zbog pretnji vlasnici vranjskog OK radija Oliveri Vladković i zaposlenoj na ovom radiju Svetlani Ivanov.

ANEM je alarmirao javnost povodom ovog slučaja, ali i dalje nije utvrđeno kako su spisi iz predmeta nestali i ko ih je otuđio.

U izveštaju se, kao još jedan primer ugrožavanja bezbednosti novinara u Srbij, navodi i napad na Dinka Gruhonjića, programskog direktora Nezavisnog društva novinara Vojvodine, koji se desio 18. jula nakon gostovanja na televiziji N1, na kojoj je, između ostalog, govorio o genocidu u Srebrenici i politici predsednika Republike Srpske Milorada Dodika za koju je rekao da je "pljačkaška".

Monitoring za mesec jul je pokazao i da Ministarstvo informisanja i telekomunikacija kasni sa objavljivanjem rešenja u vezi sa rezultatima konkursa za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja od interesa za javnost.

Takođe je konstatovano da se nekoliko meseci odlaže usvajanje izeman i dopuna ključnih medijskih zakona.

"Iako su nacrti novog Zakona o elektronskim medijma, kao i Nacrt novog Zakona o javnom informisanju i medijima – završeni u maju, javne rasprave o njima još nisu počela, a ne zna se ni kada će", naveo je ANEM.

(Beta, 08.18.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »