Zajović: Ubistvo gardista je jedan od 'najdokumentovanijih zločina'

Beta 05.10.2023

Ubistvo dvojice gardista Srbije i Crne Gore na Topčideru 5. oktobra 2004, jedan je od "najdokumentovanijih zločina", kao i dokaz da je država Srbija "sigurna kuća za ratne zločince", izjavila je danas predstavnica nevladine organizacije "Žene u crnom" Staša Zajović.

Zajović je, na obeležavanju godišnjice pogibije gardista ispred vojnog objekta "Karaš" na Topčideru u Beogradu, izjavila za agenciju Beta da je "dokazano da se ubistvo desilo u kasarni", kao i da su u postupku dokazivanja učestvovale relevantne insititucije u zemlji i inostranstvu.

"Ustavni sud je 2013. godine naložio tužilaštvu da pokrene istragu ali se ništa nije desilo", kazala je Zajović.

Podsetila je i da je Vlada Srbije 2016, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa porodicama gardista, formirala komisiju za istraživanje tog slučaja, ali se ona nikada nije sastala.

Prema njenim rečima, gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović su "još jedne žrtve" tadašnjeg haškog optuženika Ratka Mladića, koji je kasnije osuđen za ratne zločine, a on se, prema njenim rečima, skrivao u vojnom objektu u Topčideru.

"Žene u crnom" su ispred vojnog objekta "Karaš", dok su članovi porodica ubijenih gardista obeležavali godišnjicu njihove pogibije, držale danas transparente "Nikad nećemo zaboraviti zločin u Topčideru", "Odgovornost" i "Solidarnost".

(Beta, 10.05.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »