Libanski ministar: Liban podržavava Palestince, ali održava zatišje na granici

Beta 13.10.2023

Libanski ministar informisanja u prelaznoj Vladi Ziad Makari je danas izjavio da ta vlada te zemlje podržava Palestince u pojasu Gaze, ali da održava zatišje duž granice s Izraelom da bi se izbegao novi rat.

"U isto vreme Vlada će razmotriti mogućnost da bude spremna za rat - nedaj bože - i pogoršanje situacije", rekao je Makari.

Poslanik libanskog proiranskog Hezbolaha Hasan Fadlalah je ocenio da se, uprkos pograničnim sukobima protekle nedelje, održalo stanje odvraćanja od sukoba te šiitske ektremističke organizacije i Izraela. Njihov se jednomesečni rat 2006. završilo nerešeno.

Hezbolah i Izrael su razmenili vatru posle iznenadnog napada Hamasa na južnu i centralnu izraelsku teritoriju pre nepunu nedelju dana, ali se sukobi nisu proširili.

Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir Abdolahian se odvojeno sastao sa premijerom prelazne Vlade Libana Nadžibom Mikatijem i liderom ključnog saveznika Hasanom Nasralahom.

Jutros je u graničnom području na jugu Libana i severu Izraela vladala napeta tišina posle naredbe izraelske vojske da se evakuišu stotine hiljada civila iz Gaza Sitija pred moguću kopnenu invaziju.

Mnogi analitičari navode da bi takva ofanziva za Hezbolah, saveznika Hamasa, sa mnogo većim arsenalom oružja, mogla biti katalizator da uđe u rat.

Libanska vojska je danas pojačala snage na granici, a Hamas i Hezbolah su pozvali na demonstracije u mnogim gradovima u Libanu.

Vojna vozila su patrolirala kraj graničnog zida u naselju Kfar Kila i mnogi novi kontrolni punktovi su podignuti na putevima koji vode do granice Izraela.

Izraelsko mesto Metula izgledalo je kao !grad duhova" sa libanske strane i nije bilo civila na ulicama dok su neke izraelske vojne jednice , kako je izgledalo, sistematski pregledale kuće.

(Beta, 10.13.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »