Dveri: Izgraditi bar po jedan novi studentski dom u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu

Beta 17.11.2023

Smeštaj i troškovi školovanja najveći su izazovi za studente u Srbiji koji Međunarodni dan studenata 17. decembar dočekuju suočeni sa činjenicom da kapaciteti studentskih domova zadovoljavaju potrebe samo osam odsto od ukupnog broja studenata, a cene zakupa stanova porasle su za 50 odsto, ocenio je Srpski pokret Dveri.Povodom praznika oni su saopštili da jedan od ključnih problema jeste nedostatak kapaciteta studentskog smeštaja.

"Kasarna 'Arčibald Rajs' u Novom Sadu data je na korišćenje Univerzitetu pre šest godina i još nije prilagođena za studentski smeštaj. Paralelno, jedan paviljon studentskog doma u Nišu se gradi već 14 godina. Novih studentskih domova nema decenijama. Ukoliko država ima novac za izgradnju Nacionalnog stadiona i za druge preplaćene projekte koji nisu prioritetni, onda je imperativ da se pronađu sredstva i za unapređenje uslova studiranja", navode Dveri.

Zalažu se za izgradnju po najmanje jednog novog studentskog kampusa u četiri velika univerzitetska centra - Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kako bi se broj mesta u studentskim domovima podigao na bar 20 odsto od ukupnog broja studenata.

Istakli su da nove studentske kartice koje dolaze tik pred izbore, donose popust od 10 odsto na putarine i aviokarte, dok su sve druge pogodnosti studenti već mogli da ostvare uz indeks ili Međunarodnu studentsku karticu na koju svi imaju pravo, te da se visokim kirijama i nedostatkom mesta u domovima kao suštinskim problemima, niko ne bavi.

(Beta, 11.17.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »