Prodanović (astrofizičarka) za Betu: Kao žena nisam se susretala sa predrasudama u svojoj profesiji

Beta 28.11.2023

Astrofizičarka Tijana Prodanović je izjavila da se kao žena u svojoj profesiji nije susrela sa rodnim predrasudama, i da su u tom zanimanju u Srbiji podjednako zastupljena oba pola, što, kako je rekla, nije slučaj i u svetu.

Ona je u izjavi agenciji Beta rekla da se s predrasudama kolega nije susretala, ali da se žene susreću sa seksizmom u profesijama gde je veća razlika u broju muškaraca i žena, poput IT sektora, mašinstva i elektroinženjerstva.

Profesija astrofizičara i fizičara u Srbiji, po njenim rečima, ne važi toliko za mušku.

"Nisam se susrela sa negativnim reakcijama okoline kada sam odlučila da se bavim ovim poslom. Ali kada sam kao mala sanjala da budem pilot, ili izrazila želju da treniram fudbal, onda sam čula komentare kako to nije za žene", rekla je Prodanović.

Ocenila je da je podela na "muška" i "ženska" zanimanja veštačka, i da danas ne postoji zanimanje kojim se bavi samo jedan pol.

Devojčicama u Srbiji je poručila da mogu da se bave bilo kojom profesijom i da "ništa ne treba" da ih sprečava u tome.

Prodanović čiji edukativni klipovi na društvenoj mreži Tik Tok imaju veliki broj pregleda, ocenila je da je ta platforma trenutno najpotcenjenija društvena mreža što se tiče edukacije mladih.

Ona je navela da je odabrala Tik Tok za edukaciju jer je putem te platforme mogla da dopre do velikog broja mladih.

"Imala sam želju da pričam mladima i da ih edukujem, a Tik Tok je za mene bio prijatno iznenađenje", kazala je Prodanović.

Ocenila je da je veoma važan način na koji se prenosi znanje i da je potrebno naći adekvatan pristup koji odgovara konkretnoj osobi.

"Kada pričamo o mladima, moramo da vodimo računa o tome šta njih zanima, šta je njima bitno i da se samim tim prilagodi pristup. Ne mogu isto da objašnjavam i starijim ljudima i srednjoškolcima i deci. Mora da se promeni način da bi se poruka čula", ocenila je astrofizičarka.

(Beta, 11.28.2023)

Beta »

Društvo, najnovije vesti »