Izrael proširio operacije u Gazi, rastu tenzije u regionu

Beta 04.12.2023

Izraelska vojska proširila je danas svoje operacije u Pojasu Gaze, gde se broj poginulih palestinskih civila povećava, rastu tenzije u regionu, a tokom vikenda su bili oružani napadi u Iraku i Crvenom moru.

"Izraelska vojska nastavlja da širi svoju kopnenu operaciju protiv Hamasa širom Pojasa Gaze. Vojska deluje svuda gde Hamas ima uporišta", izjavio je kasno sinoć vojni portparol Danijel Hagari.

Izraelski vojnici su angažovani u kopnenoj ofanzivi od 27. oktobra na severu Gaze, gde su preuzeli kontrolu na više mesta. Pošto su borbe nastavljene u petak posle isteka jednonedeljnog primirja sa Hamasom, vojska se uglavnom usredsredila na vazdušne napade.

Tokom protekle noći, u napadu na ulaz u bolnicu Kamal Advan, koja se nalazi na severu Gaze, nekoliko osoba je poginulo, prema palestinskoj agenciji Vafa, pri čemu je Hamasova vlada optužila izraelsku vojsku za "ozbiljno kršenje" međunarodnog humanitarnog prava.

Izrael optužuje palestinski pokret Hamas da postavlja svoju infrastrukturu u bolnicama ili ispod njih i da koristi civile kao živi štit.

Frans pres dodaje da se tenzije šire u regionu. Tokom vikenda pet proiranskih boraca poginulo je u napadu u Iraku, dok su jemenski pobunjenici Huti, koji imaju podršku Irana a sami podržavaju Palestince, napali dva broda na Crvenom moru.

(Beta, 12.04.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »