Jak zemljotres pogodio Japan, izdato upozorenje na cunami

Beta 01.01.2024

Jak zemljotres magnitude 7,4 pogodio je danas Japan, objavio je američki geofizički institut (USGS) i pozvao vlasti u Tokiju da izdaju upozorenje na cunami i narede stanovništvu da se skloni.
"Svi stanovnici treba odmah da se evakušu", javila je nacionalna japanska televizija NHK posle zemljotresa koji je pogodio poluostrvo Noto u departmanu Išikava.

Zemljotres je registrovan oko 16.10 po lokalnom vremenu (8.10 po srednjeevropskom vremenu)

Japanska meteorološka agencija javila je da je niz potresa od kojih je jedan bio magnitude 7,4 pogodio departman Išikavu i okolinu.

Agencija je izdala glavno upozorenje na cunami za Išikavu i upozorenja nižeg nivoa za ostatak severozapadne obale ostrva Honšu.{image2}

Prvi talasi cunamija izazvanog nizom jakih zemljotresa u centru Japana počeli su da udaraju obale, objavila je japanska meteorološka agencija JMA.

Talasi od 1,2 metra pogodili su luku Vadžimu na poluostrvu Noto koje se nalazi na severu provincije Išikava, saopštila je agencija i upozorila da bi talasi mogli da dostignu i do pet metara. 

Portparol vlade Jošimasa Hajasi rekao je da za sada nema prijavljenih neregularnosti u nuklearnim centralama u zoni zemljotresa, ali i da je važno za meštane u priobalnim oblastima da se sklone pred nadolazećim cunamijem.

"Svaki trenutak se računa,molim vas evakuišite se odmah u bezbednu zonu, rekao je on. 

Japanska javna televizija NHK TV je prenela poziv građanima da se sklone na više delove ili da na obližnje nebodere što je pre moguće.{image3}

Japanska vlada formirala je specijalni centar za hitne situacije da prikuplja informacije o potresima i cunamiju i brzo ih prenosi građanima da se osigura bezbednost, rekao je premijer Fumio Kišida novinarima. On je ponovio upozorenje na evakuaciju u pogođenim delovima.

Upozorenja na talase do metar visine takođe su izdata za delove Severne Koreje i Rusije. Ruski zvaničnici izdali su upozorenje za cunami za ostrvo Sahalin, navodeći da bi oblasti na zapadnoj obali ostrva mogle biti pogođene talasima.

U obližnjoj Južnoj Koreji meteorološka agencija upozorila je stanovnika u nekim istočnim priobalnim gradovima da prate moguće promene nivoa vode. Talasi cunamija koji udare kasnije mogu da budu i mnogi veći.  

(Beta, 01.01.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »