Inicijativa kongresmenke Teni: Koji je značaj predloga da SAD uskrate pomoć ''Kosovu'' dok ne okonča progon Srba i ne formira ZSO?

Pravda 04.01.2024  |  Kosovo onlajn
Inicijativa kongresmenke Teni: Koji je značaj predloga da SAD uskrate pomoć ''Kosovu'' dok ne okonča progon Srba i ne…

Inicijativa kongresmenke Klaudije Teni, koja je Predstavničkom domu na usvajanje podnela Predlog zakona o podršci Briselskom sporazumu, a koji podrazumeva i uskraćivanje pomoći Kosovu do ispunjenja obaveza, odnosno dok ne povuku snage sa severa, okončaju progon Srba i ne formiraju Zajednicu srpskih opština, nešto je što do sada nismo imali prilike da vidimo u ključnim telima vašingtonske administracije i predstavlja dodatni pritisak na kosovskog premijera Aljbina Kurtija, ukazuju sagovornici Kosovo onlajn.

Kongresmenka Teni detaljno je pobrojala na koji način Priština već godinama krši Briselski sporazum i prava Srba, doprinoseći destabilizaciji regiona i povećanju tenzija, a ipak dobija značajnu podršku Vašingtona. Konstatuje se da ni posle decenije Kosovo nije formiralo ZSO, kršeći Briselski sporazum. Dodaje se da su Srbi frustrirani nedostatkom napretka u uspostavljanju ZSO protestovali zbog lokalnih izbora u aprilu 2023. godine, koje su bojkotovali, i kada je u

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »