BIRODI: Stekli se uslovi da se ispita da li je korišćenjem Vučićevog imena prekršen zakon

Beta 23.01.2024

Organizacija Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zatražio je danas od Agencije za sprečavanje korupcije i Saveta za borbu protiv korupcije da utvrde da li je došlo do kršenja zakona time što je izabrano 129 poslanika liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", a da je predsednik Srbije toj izbornoj listi dao ime i prezime, ali i učestvovao u izbornoj kampanji.

BIRODI je u dopisu tim telima, kakao je naveo u saopštenju, podsetio da je Republička izborna komisija (RIK) juče usvojila Rešenje o dodeli mandata, čime su se stekli formalni uslovi da Agencija i Savet izvrše proveru.

"Imajući u vidu Memorandum koji su potpisali Agencija za sprečavanje korupcije i Savet za borbu protiv korpcije o borbi protiv korupcije gde se naglašava 'sprečavanje korupcije i unapređenje integriteta na najvišim izvršnim funkcijama', pozivamo vas da u što kraćem roku donesete odluku po pitanju ove inicijative", navodi se u inicijativi.

BIRODI je dodao da je prema istraživanju javnog mnjenja, koje je ta organizacija sprovela u decembru 2022. na uzorku od 1.218 ispitanika, "samo 20 odsto ispitanika navelo da bi glasalo za listu Srpske napredne stranke, ako Aleksadar Vučić ne bi podržao ovu listu na izborima".

"Ovaj nalaz ukazuje da rejting Srpske napredne strane, odnosno njen rezultat na izborima bio značajno manji bez rentiranja imena od strane predsednika Republike koji na ovaj način stavnja u zavisan položaj narodne podslanike, odnosno njihovu spremnost da ne postupaju po članu 118. Ustava Srbije", dodaje se u saopštenju.

BIRODI je od Agencije i Saveta zatražio da tu predstavku zavedu i dostave im zavodni broj, dodajući da će ona biti prosleđena Grupi zemalja protiv korupcije (GRECO).

(Beta, 01.23.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »