Poslanici opozicije o pozivu vlasti na dijalog: Razgovor neophodan, odgovornost na SNS

Beta 22.03.2024

Do smirivanja tenzija može doći jedino putem dijaloga vlasti i opozicije, kao i poboljšanja izbornih uslova, ali je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) tokom tri dana konstitutivne sednice Skupštine Srbije pokazala da razgovore ne želi, ocenili su danas opozicioni poslanici.

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je za list Danas da je uslov tog pokreta za dijalog sa vlastima da se pregovori vode pred kamerama, u direktnom prenosu.

"Krajnje je vreme, znam da politička praksa to ne prepoznaje, ali došlo je vreme za to. Vučiću, Brnabić i Orliću nemamo šta da verujemo, a ako nemaju šta da kriju, neka građani vide kako se pregovara o njihovoj budućnosti", kazao je Jovanović.

Poslanik i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac smatra da je ključno za otklanjanje nepravilnosti i normalizaciju prilika u društvu - stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore, a kao prvi korak na tom putu vidi sprovođenje preporuka ODIHR-a.

"Da li je nužno da se o tome vodi dijalog? Pa, nije. Dovoljno je da se sprovedu preporuke koje vode ka stvaranju ispravnog biračkog spiska, slobodnih medija i da se uspostave mehanizmi koji će sprečiti ucene i pritiske na birače. Da bi se to ostvarilo, potrebno je uključivanje opozicije i specijalizovanih organizacija u sve faze procesa vraćanja poverenja", ocenio je Lutovac.

Poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Peđa Mitrović, sa druge strane, smatra da bez razgovora SNS-a sa opozicionim koalicijama "Srbija protiv nasilja" i NADA nema postizanja dogovora oko sprovođenja preporuka ODIHR-a.

"Odgovornost za normalizaciju izbornog procesa i političkog života sada je na njima, jer oni u Skupštini Srbije imaju čistu većinu i nema izgovora za skrivanje iza bilo čega i bilo koga, da bi se normalizacija desila", naveo je Mitrović.

Poslanik koalicije NADA Predrag Marsenić takođe je ocenio da je, na osnovu toga kako je izgledala konstitutivna sednica parlamenta, veoma teško doći do bilo kakvog smirivanja tenzija, naglašavajući da vremena još uvek ima, ali da je "ključ smirivanja situacije u rukama vlasti".

"Ukoliko do toga ne dođe, teško je zamislivo i moguće održavanje izbora", rekao je Marsenić za Danas.

(Beta, 03.22.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »