ZLF: Neophodna politička volja za proces inkluzije Roma

Beta pre 22 dana

Romska nacionalna manjina i dalje je najsiromašnija i najdiskriminisanija grupa stanovništva u Srbiji, a najozbiljniji problemi sa kojima se susreću su visoka stopa nezaposlenosti, loši uslovi stanovanja i problemi pri obrazovanju, saopštio je danas Zeleno - levi front (ZLF), uz tvrdnju da je "neophodna politička volja" za proces inkluzije Roma.

"Problemi romske zajednice svedeni su na projektne aktivnosti civilnog sektora. Neophodno je da država pokaže političku volju i konkretnim merama pokrene proces inkluzije romskog stanovništva. Moramo da politizujemo probleme romske nacionalne manjine", napisao je Robert Kasumović iz ZLF, povodom Međunarodnog dana Roma koji se obeležava danas.

ZLF je upozorio i da "Srpska napredna stranka nakon više od deset godina vlasti ne čini ništa značajno kako bi se olakšao život Romima".

"Naprotiv, javnim vređanjem pripadnika romske nacionalne manjine, čestim isključenjima struje u romskim naseljima i ignorisanjem problema sa kojim se Romi i Romkinje suočavaju, SNS je učinila njihove živote još težim. Zeleno-levi front će se zalagati za ravnopravno učešće Roma i Romkinja u svim sferama društva. Borba za dostojanstveni život nikada nije uzaludna", zaključuje se u saopštenju.

(Beta, 04.08.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »