Пленковић потврдио да има довољно потписа за формирање нове владе Хрватске

Бета пре 10 дана

Председник Хрватске демократске зајединце (ХДЗ) и технички премијер Андреј Пленковић изјавио је данас да има 76 потписа потребних за формирање нове владе Хрватске."Већ данас смо прикупили 76 потписа за формирање нове, стабилне Владе" - рекао је Пленковић на представљању листе ХДЗ за европске изборе, пренела је та странка на друштвеној мрежи Икс.

Мандат за састављање владе даје председник Хрватске Зоран Милановић.

ХДЗ је јуче саопштио да је постигао договор с десничарским Домовинским покретом о формирању нове парламентране већине и будуће владе коју ће водити Пленковић, премијер и у претходна два мандата.

Пленковића ће подржати и део посланика националних мањина, да би могао да сакупи потребних 76 гласова подршке у парламенту за формирање владе будући да ХДЗ и Домовински покрет немају заједно довољно мандата.

Међу мањинским посланицима неће бити три посланика српске националне мањине из Самосталне демократске српске странке (СДСС), која је досад била део Пленковићеве владе и имала је место потпредседника.

Домовински покрет условио је подршку ХДЗ тиме да СДСС не може да буде део парламентране већине и будуће владе.

Председник СДСС и посланик те странке Милорад Пуповац је у среду изјавио да осам посланика мањина наступа заједно и подржава Пленковића као мандатара. Он је додао да ће њихов клуб одлучити који ће посланици дати Пленовићу потребан број потписа да би био мандатар.

"Наш став је да подржавамо Андреја Пленковића као мандатара, али међу нама има разлика око тога коме можемо дати подршку кад је посреди састав Владе", рекао је Пуповац.

Он је рекао да је СДСС самостално донео одлуку да не да подршку Домовинском покрету који је, како је рекао, добио изборе на антисрпској кампањи, а формирао се као странка на "антићирилићној кампањи".

Упитан зашто је Пленковић пристао на састављање владе без СДСС, Пуповац је одговорио да није сигуран да је имао другог избора.

На парламентарним изборима 17. априла ниједна странка није освојила довољно мандата да самостално формира парламентарну већину и владу.

Релативни победник избора је Хрватска демократска заједница (ХДЗ) са 61 мандатом, од којих три из дијаспоре.

Другопласирана је коалиција левог центра окупљена око Социјалдемократске партије (СДП) с 42 мандата, а трећепласирани десничарски Домовински покрет с партнерима са 14 мандата, с тим да ће подршку за формриање вкладе с ХДЗ дати њих 12.

Следе десни Мост с 11 мандата и зелено-лева странка Можемо с десет мандата.

По два мандата имају регионалне странке, Истарски демократски сабор и Независна платформа Север, а један мандат странка Фокус.

У Сабору је укупно 151 посланичко место, а осам је резервисано за посланике националних мањина, од којих су три српска.

(Бета, 05.09.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Свет, најновије вести »