BBC vesti na srpskom

Dejvid Koperfild: Mađioničar optužen za seksualno zlostavljanje

Advokati iluzioniste kažu da su optužbe „lažne i pogrešne".

BBC News pre 16 dana  |  Stiven Mekintoš - BBC vesti
Dejvid Koperfild razgovara o karijeri i HBO dokumentarcu „Liberti: Madr od Ekils" u Bild studiju 8. oktobra 2019. u Njujorku
Getty Images
Predstavnici mađioničara opisali su tvrdnje kao „sušta suprotnost od onoga ko je David"

Mađioničara Dejvida Koperfilda 16 žena optužilo je za seksualno zlostavljanje i neprikladno ponašanje.

Neki od navodnih krivičnih dela dogodili su se kada su žene bile mlađe od 18 godina, preneo je Gardijan.

Optužbe datiraju od kasnih 1980-ih do 2014. godine.

Predstavnik Koperfilda rekao je za BBC da su optužbe „lažne i pogrešne" i predstavljaju „suštu suprotnost od toga kakva je Dejvid osoba".

Prema Gardijanu, tri žene tvrde da ih je mađioničar drogirao pre seksa sa njima, a da one nisu bile sposobne da pristanu na odnos.

U četiri slučaja, žene su tvrdile da ih je mađioničar pipao ili naterao da ga dodirnu na seksualni način tokom nastupa uživo na sceni.

Jedna žena je rekla da je upoznala Koperfilda 1991. kada je imala 15 godina i da je on s njom održavao telefonski kontakt .

Kada je imala 18 godina, kaže da su imali sporazumni seks, ali žena je za Gardijan rekla da veruje da je bila obmanjena.

Koperfildovi advokati novinarima su priznali tu vezu, ali su negirali da je bilo neke obmane.

„Svi koji poznaju Dejvida Koperfilda reći će vam da su ovi nedavni navodi iz jednog lista sušta suprotnost od toga ko je David.

„U stvari, Dejvid je poznat da rizikuje svoju karijeru kako bi zaštitio žene od moćnih predatora", rekli su u odvojenoj izjavi za BBC, njegovi advokati.

Dodali su da je većina ovih starih optužbi izneta ranije, a sve su lažne kao i tada.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


„Dejvid je tražio dokaze na koje se ove lažne optužbe oslanjaju, a to nije dato.

„Nasuprot tome, kad god su američki organi za sprovođenje zakona ispitali takve stvari, oni su temeljno istraženi i ustanovljeno je da nema osnove za slučaj", navode njegovi advokati.

Koperfild je ranije bio optužen za neprikladno ponašanje, a 2018. je negirao ranije optužbe o seksualnom nedoličnom ponašanju.

„Gardijan opisuje osobu koja nije Dejvid, i a nastavlja da podržava svakoga ko je doživeo bilo kakav oblik zlostavljanja ili diskriminacije. Pokret mora uspeti, ali lažne optužbe moraju da prestanu da bi to zaživelo. Dejvid će razmotriti situaciju sa pravnim timom i preduzeće odgovarajuće korake u odnosu na lažne i pogrdne optužbe."

Kako je tada napisao na Iksu, Koperfild je naveo da je godinama živeo sa novinskim izveštajima da je optužen za izmišljene, gnusne radnje, a malo ko je pričao o hapšenju tužioca i njegovoj nevinosti.

Koperfild je jedan od najpoznatijih američkih mađioničara. Osvojio je 21 nagradu Emi i drži 11 Ginisovih rekorda.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.16.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »