BBC vesti na srpskom

Međunarodni dan SOS telefona: Nova linija za pomoć ženama žrtvama nasilja u Srbiji

Pored više brojeva nevladinih organizacija, postoji i nacionalna linija za žene žrtve nasilja, kao i za pomoć deci, prijavu nasilja u školama i prevenciju samoubistava.

BBC News pre 14 dana
žena na telefonu
BBC

0800 300 339je novi broj na koji će žene žrtve nasilja u Srbiji moći da traže podršku od 16. maja 2024, na Međunarodni dan SOS telefona.

„Naučene lošim iskustvom rešile smo da udružene osnujemo jedinstveni SOS telefon koji će biti podrška ženama sa iskustvom rodno baziranog nasilja", rekla je Dragana Veljović, koordinatorka mrežeŽene protiv nasilja.

Linija će tokom probnih šest meseci biti dostupna radnim danima od dva do četiri popodne. Poziv je besplatan sa fiksnih i mobilnih telefona.

Dežuraće više od 60 konsultantkinja „sa višegodišnjim iskustvom i državnim i međunarodnim obukama" iz 13 organizacija širom Srbije.

Nacionalna SOS linija za žene žrtve nasilja - 0800 222 003 - radi pod Centrom za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu.

Potpisivanjem Konvencije saveta Evrope 2013. godine, Srbija se obavezala da uvede nacionalni SOS broj, koji će ženama žrtvama nasilja biti dostupan 24 časa.

Od potpisivanja konvencije do uvođenja broja prošlo je pet godina.

Postoje i nacionalni SOS telefoni za pomoć deci (0800 123 456), prijavu nasilja u školama (0800 200 201) i prevenciju samoubistva (011 7777 000).

U Vojvodini je jedinstveni broj za žene žrtve nasilja 0800 101 010otvoren radnim danima od osam ujutru do osam uveče.

U svetu su SOS telefoni uvedeni sredinom 1970-ih, dok je u Srbiji je prva linija počela sa radom 1990, zahvaljujući ženskim organizacijama.

Po čemu se nova linija razlikuje od nacionalnog SOS telefona?

Dragana Veljović (u sredini) i Mina Mihajlović (prva zdesna) na konferenciji povodom uvođenja nove SOS linije
Medija centar
Dragana Veljović (u sredini) i Mina Mihajlović (prva zdesna) na konferenciji povodom uvođenja nove SOS linije

Pozivi su anonimni i neće biti snimani, a ni broj žrtve neće biti prikazan, kaže Dragana Veljović.

„Pružaćemo podršku ženama koje su preživele rodno bazirano nasilje, nećemo biti samo servis koje će ih upućivati na druge organizacije i institucije.

„SOS telefoni nisu službe koje pružaju psihoterapeutske usluge, niti dajemo savete, tu smo da saslušamo ženu i razumemo, da joj pomognemo da razjasni situaciju, da joj budemo podrška dok odlučuje šta hoće da uradi", objasnila je.

Volonterke će predočiti mogućnosti i kojim institucijama treba da se obrati i šta može da očekuje - na primer, u tužilaštvu, Hitnoj pomoći i policiji.

Žrtve bi upućivali i na specijalizovane organizacije koje pružaju „psihološku i pravnu podršku prvenstveno iz mreže Žene protiv nasilja".

Mina Mihajlović iz ove mreže kaže da se na brojeve 23 ženske organizacije koje pružaju usluge SOS telefona prošle godine javilo 3.009 osoba - 2.325 novih, a bilo je i muškaraca „žrtava porodičnog nasilja.

„Glavna ideja je bila da udružimo stručnost i pružimo najbolju uslugu za žene žrtve nasilja", kazala je Jasmina Nikolić iz Viktimološkog društva Srbije.

Broj je dostupan i osobama sa invaliditetom, između ostalog i sa oštećenjem govora, a ideja je i da se u perspektivi pokrije duži period od dva sata dnevno.



Prema podacima Centra za podršku ženama iz Kikinde, žrtve nasilja godišnje podnesu prosečno 250 prijava, od čega „tek 14 odsto završi osuđujućom presudom".

Zabeleženo je 54 slučaja fizičkog, 116 psihičkog i 32 ekonomskog nasilja, ali i 40 slučajeva seksualnog i dva digitalnog nasilja.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Tokom 2023. godine, 28 žena ubijeno je u porodičnom nasilju u Srbiji, rekla je u januaru Nina Mitić, pomoćnica ministra u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

U Srbiji je, samo u toku 2023, podneto 4.484 krivičnih prijava za nasilje u porodici, a tokom iste godine, izrečeno je više od 30 hiljada hitnih mera, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.17.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »