Južna Afrika pozdravila zahtev tužioca MKS za izdavanje naloga za hapšenje u vezi sa Gazom

Beta pre 13 dana

Južna Afrika, koja predvodi međunarodne napore da se postupanja Izraela u ratu u Gazi klasifikuju kao genocid, pozdravila je danas zahtev tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih i Hamasovih zvaničnika.

Tužilac Karim Kan zatražio je naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, njegovog ministra odbrane Joava Galanta i trojice lidera Hamasa zbog sumnje da su počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Pojasu Gaze i u Izraelu.

Južna Afrika, vatreni branilac palestinske stvari, podnela je poslednjih meseci nekoliko tužbi Međunarodnom sudu pravde, najvišem sudskom telu UN, optužujući Izrael za genocid u Gazi.

"Zakon se mora podjednako primenjivati na sve kako bi se podržala međunarodna vladavina prava, obezbedila odgovornost za počinioce gnusnih zločina i zaštitila prava žrtava", saopštio je kabinet predsednika Južnoafričke Republike Sirila Ramafoze.

Tužilac MKS se zahvalio Amal Kluni

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan se danas, objavljujući zahtev za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih i lidera palestinskog Hamasa, posebno zahvalio Amal Kluni.

Kan je rekao da je Kluni, advokatica za ljudska prava, poznata po tome što se bavi slučajevima visokog profila širom sveta, bila specijalni savetnik u njegovoj istrazi.

U saopštenju koju je objavila njena Fondacija za pravdu Kluni, advokatica je objasnila kako se dogodilo da učestvuje u slučaju.

Ona je navela da ju je pre četiri meseca tužilac MKS zamolio da mu pomogne u evaluaciji dokaza o sumnjama na ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Izraelu i Gazi, i da je pristala da se pridruži panelu međunarodnih pravnih eksperata.

Panel i njegovi savetnici su eksperti međunarodnog prava, uključujuči međunarodno humanitarno i međunarodno krivično pravo, piše u saopštenju.

Dva člana panela je tužilac MKS postavio kao "specijalne savetnike", a dva člana panela su bivše sudije u krivičnim tribunalima Haga.

"Mi smo jednoglasno odlučili da sud ima jurisdikciju nad zločinima počinjenim u Palestini i od strane palestinskih državljana. Mi smo jednoglasno zaključili da ima razumnih osnova da se veruje da su lideri Hamasa Jahja Sinvar, Muhamed Deif i Ismail Hanije počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući uzimanje, talaca, ubistvo i zločine seksualnog nasilja", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju takođe piše da postoje razumne osnove da su premijer Izraela Benjamin Netanjahu i izraelski ministar odbrane Joav Galant počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti uključujući izgladnivanje kao metod rata, ubistvo, progon i istrebljenje.

Predsednik Izraela ocenio da je odluka tužioca MKS jednostrana i nečuvena

Predsednik Izraela Isak Hercog ocenio je danas da je odluka glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da traži naloge za hapšenje izraelskih zvaničnika zbog rata u Gazi više nego nečuvena i ohrabruje teroriste širom sveta.

Hercog je na društvenim mrežama ocenio da ta odluka pokazuje do koje mere je međunarodni sudski sistem u opasnosti od urušavanja.

"Donet u lošoj nameri taj jednostrani potez predstavlja unilateralni politički korak koji ohrabruje teroriste širom sveta i krši sva osnovna pravila suda u skladu sa principom komplementarnosti i drugih pravnih normi", napisao je predsednik Izraela.

Uz to je ocenio da su lideri Hamasa opresivni diktatori, krivi za pokretanje masovnog ubistva, silovanja i otmica, te da je svaki pokušaj povlačenja paralele između tih, kako je napisao, "groznih terorista i demokratski izabrane vlade Izraela, koja radi da ispuni svoju dužnost da odbrani i zaštiti svoje građane u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom, pretaran i niko ga ne može prihvatiti".

Hercog je napisao da očekuje da takav korak osude i odbace svi lideri slobodnog sveta.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i Galant se optužuju za istrebljenje, izgladnjivanje kao metod rata, uskraćivanje humanitrne pomoći i namerno ciljanje civila.

MKS je takođe imenovao zvaničnike i lidere Hamasa Ismaila Hanijea, Jahju Sivara kao tražene za zločine istrebljenja, ubistva, odvođenja taoca, silovanje, seksualno napastvovanje i mučenje.

Predsednik izraelskog parlamenta (Kneseta) Amir Ohana je, otvarajući prvu letnju sednicu, izjavio da je Međunarodni krivični sud u Hagu dokazao svetu da nije legitiman.

On smatra da je skandalozna odluka koja stavlja državu Izrel, bez obzira na rukovodstvo, zajedno s "ubilačkom terorističkom organizacijom Hamas, koja je kidnapaovala, mučila, palila, masakrirala i ubijala Jevreje.

Odluka glavnog tužioca MKS Karima Kana poriče pravo Izraelu na samoodbranu, smatra predsednik Kneseta, preneli su izraelski mediji.

Kluni je objasnila i zašto je prihvatila poziv suda da bude savetnica u slučaju, prenose agencije.

"Služila sam u tom panelu jer verujem u vladavinu prava i potrebu da se štite životi civila. Pravo koje štiti civile u ratu je doneto pre više od 100 godina i odnosi se na svaku zemlju u svetu bez obzira na razloge sukoba. Kao advokatica za ljudska prava nikada neću prihvatiti da je život jednog deteta manje vredan od života drugog. Ne prihvatam da bi ijedan sukob trebalo da bude izvan domašaja prava, niti da bi ijedan počinilac trebalo da bude iznad prava", napisala je Amal Kluni, dodajući da podržava istorijski korak tužioca MKS da donese pravdu žrvama zločina u Izraelu i Palestini.

Lider izraelske opozicije: Neoprostivo je uključiti lidere Izraela i Hamasa u iste optužnice

Lider izraelske opozicije Jair Lapid odbacio je danas odluku glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu Karima Kana o izdavanju naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta, kao i lidera palestinskog ekstremističkog pokreta Hamas, izjavivši da Izrael neće prihvatiti nikakvo poređenje sa Hamasom.

"Nije moguće izdati naloge za hapšenje protiv Netanjahua, Sinvara i Deifa. Nema takvih poređenja, ne možemo to prihvatiti i to je neoprostivo", rekao je Lapid, označivši odluku "užasnim političkim propustom".

Kan je inače zatražio naloge za hapšenje tri lidera Hamasa, Jahje Sinvara, Muhameda Deifa i Ismaila Hanijea.

Lapid je rekao da očekuje od američke administracije da osudi naloge za hapšenje i izrazio uverenje da će ona stati uz Izrael.

Izraelski ministri ultradesničari Becalel Smotrič i Itamar Ben-Gvir optužuju glavnog tužioca MKS za antisemitizam posle zahteva za izdavanjem naloga za hapšenje Netanjahua i Galanta.

"Nismo videli takvo licemerje i mržnju protiv Jevreja, poput one koju je pokazao sud u Hagu, još od nacističke propagande. Nacisti su takođe govorili u ime moralnosti i nije bilo ničega tamo osim antisemitizma", rekao je Smotrič i ponudio podršku Netanjahuu i Galantu, ocenivši da su optužnice protiv njih, kako je rekao "optužnice protiv svih nas".

Ben-Gvir je pozvao Izrael da prekine učešće u sudskim procesima u Hagu i rekao da bi premijer i ministar odbrane trebalo da ignorišu "antisemitskog tužioca i narede pojačanje napada na Hamas, dok ne bude potpuno uništen".

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik izjavio je za lokalne medije da je kleveta protiv Izraela prešla crevnu liniju nastojanjima glavnog tužioca protiv jedine demokratije na Bliskom istoku, te da ona neće sprečiti Izrael da se brani i ostvari sve ciljeve rata.

On je najavio da će Netanjahu kasnije danas objaviti video saopštenje.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda traži naloge za hapšenje lidera Izraela i Hamasa

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karim Kan izjavio je danas da je zatražio naloge za hapšenje lidera Izraela i palestinskog Hamasa, uključujući izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, zbog njihovih poteza u sedmomesečnom ratu dve strane.

Kan je izrazio uverenje da su Netanjahu, njegov ministar odbrane Joav Galant i trojica lidera Hamasa — Jahja Sinvar, Mohamed Dejf i Ismail Hanije — odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Pojasu Gaze i u Izraelu.

Tužilac mora da zatraži naloge od tročlanog pretpretresnog veća sudija, kojem su u proseku potrebna dva meseca da razmotri dokaze i da utvrdi da li postupak može da bude nastavljen.

Izrael nije član Međunarodnog krivičnog suda, zbog čega se Netanjahu i Galant ne suočavaju sa neposrednim rizikom od krivičnog gonjenja u slučaju da budu izdati nalozi za njihovo hapšenje.

Ali Kanova objava produbljuje izolaciju Izraela koji nastavlja rat protiv Hamasa, i pretnja hapšenjem bi mogla da oteža izraelskim liderima putovanje u inostranstvo.

Veruje se da se i Sinvar i Dejf kriju u Pojasu Gaze, gde Izrael pokušava da ih pronađe, dok Hanije, vrhovni vođa Hamasa, živi u Kataru i često putuje širom regiona.

Izrael je započeo rat protiv Hamasa zbog prekograničnog napada palestinskih ekstremista, koji su 7. oktobra ubili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i oteli još 250.

Prema proceni zdravstvenih zvaničnika u Pojasu Gaze, tokom izraelske ofanzive je poginulo više od 35.000 Palestinaca, od kojih su najmanje polovina žene i deca. Izraelska ofanziva je izazvala humanitarnu krizu u Gazi, gde je raseljeno oko 80 odsto stanovništva, a stotine hiljada su na ivici gladi, prema zvaničnicima UN.

Govoreći o ofanzivi Izraela, Kan je naveo da su "efekti upotrebe gladovanja kao metode ratovanja, zajedno sa drugim napadima i kolektivnim kažnjavanjem civilnog stanovništva Gaze, akutni, vidljivi i opšte poznati".

"To uključuje neuhranjenost, dehidrataciju, tešku patnju i sve veći broj smrtnih slučajeva među palestinskim stanovništvom, uključujući bebe, decu i žene", naveo je Kan.

Ujedinjene nacije i druge humanitarne agencije više puta su optužile Izrael da ometa isporuku pomoći tokom rata. Izrael to negira, tvrdi da nema ograničenja za ulazak pomoći u Gazu i optužuje Ujedinjene nacije da nisu distribuirale pomoć. UN navode i da su humanitarni radnici više puta bili na udaru izraelske vatre.

Izrael se takođe suočava sa tužbom Južne Afrike za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Izrael odbacuje te optužbe.

Međunarodni krivični sud je pre 14 meseci izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina, optuživši ga za otmice dece iz Ukrajine.

(Beta, 05.20.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »