NUNS: Vlast mora odgovorno da se ponaša i prestane da krivi novinare za stanje u društvu

Beta pre 25 dana

 Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je danas upozorilo da vlast mora odgovorno da se ponaša i da "prestane da krivi novinare za stanje u društvu"

To udruženje je navelo da su protekli izborni proces i sam izborni dan "obeležile kampanje klevetanja novinara, targetiranje i ometanje u radu" pa čak, kako je ukazalo, i fizički napadi od strane vladajućih funkcionera i aktivista njihove stranke.

U saopštenju piše da NUNS osuđuje svaki vid pritiska na novinare, posebno targetiranje od strane vlasti, te da upozorava da je izuzetno opasno optužiti medije da su krivi za nestabilnosti u društvu.

"U Novom Sadu, juče je napadnut novinar lista Danas Uglješa Bokić dok je pokušavao da uradi anketu sa mladima koji su izašli iz prostorija Novosadskog sajma, kada mu je jedan muškarac uhvatio telefon i zadao mu udarac pesnicom u grudi", podseća se.

NUNS je pozvalo nadležne institucije da reše ovaj slučaj "u najkraćem roku i kazne napadača".

U saopštenju piše da su "novinari u Novom Sadu bili sve vreme ometani dok su izveštavali o izborima".

" U jednom momentu su bili i fizički ugroženi jer su aktivisti Srpske napredne stranke (SNS) na njih bacili suzavac dok su izveštavali sa lokacije kod Novosadskog sajma na kojem se dešavao incident, kada je grupa građana razvalila vrata hale u kojoj je bio kol centar SNS", dodaje se.

NUNS je naveo i da "novinari iz Novog Sada upozoravaju da se u tom gradu vodi neviđena hajka protiv novinara".

Navel isu i da su "režimski tabloidi optužili novnara portala 021.rs Žarka Bogosavljevića za nasilničko ponašanje na jednom biračkom mestu" a da se, kak osu ukazali, "novinar Dinko Gruhonjić ponovo snašao na meti propagande SNS-a.

"Tokom jučerašnjeg dana u blizini biračkih mesta deljeni su leci na kojima se Gruhonjić ponovo kleveće, a prethodno su članovi vladajuće stranke tokom kampanje govorili da je on kandidat ujedinjene opozicije za gradonačelnika Novog Sada", dodaje se.

NUNS je naveo i da su juče, u Zemun Polju, na novinara portala Mašina Marka Miletića "nasrnuli aktivisti SNS", koji je, kako je ukazano, "dobio informaciju da se na biračkom mestu u Zemun Polju dešavaju neke malverzacije i otišao to da isprati".

U saopštenju piše i da je " predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić nastavila da targetira novinare televizije N1.

"Kada je novinarka ove televizije Žaklina Tatalović tražila da prokomentariše to što se "narod bije i juri po ulicama“, Brnabić je kratko odgovorila: "Vi bijete“., piše u saopštenju.

Kasnije je, kako je naveo NUNS, optužila novinare za tenzije u društvu.

NUNS smatra da je ovakvo targetiranje novinara od strane predsednice Skupštine "sramno i veoma opasno", te da je, kako je ukazano, optužiti novinare, sa pozicije najveće moći u državi, za nestabilnosti u društvu, neodgovorno.

"Od političkih funkcionera, pogotovo onih koji su na vlasti, očekujemo da poštuju zakone i ne ugrožavaju novinare i medije zbog uređivačke politike koja im se ne dopada", naveo je NUNS.

Kako je navedeno, "vršenje pritiska na medije, naročito uz zloupotrebu službenog položaja, zakonom je zabranjeno"

NUNS je Podsetio i da su nosioci javnih i političkih funkcija dužni da trpe iznošenja kritičkih mišljenja koja se odnose na rezultate njihovog rada.

"Umesto targetiranja, politički funkcioneri treba da se koncentrišu i odgovore na novinarska pitanja, bez diskriminacije, na šta ih zakon obavezuje. Zato zahtevamo da prestanu sa crtanjem meta i prihvate odgovornost za sve što rade", navodi se.

NUNS je najaviuo i da će o svim pomenutim događajima izvestiti relevantne međunarodne organizacije.

(Beta, 06.03.2024)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »