Jevrejski nacionalisti prodefilovali kroz palestinsko područje Jerusalima uzvikujući 'Smrt Arapima!'

Beta pre 23 dana

Hiljade ultranacionalističkih Jevreja su danas prodefilovale kroz osetljivo palestinsko područje Jerusalima u godišnjoj procesiji, uzvikujući rasističke parole dok se krajnje desničarski ministar nacionalne bezbednosti hvalio da su se Jevreji danas slobodno molili na svom ključnom svetom mestu u tom gradu kršeći time praksu koje su se držali decenijama da tamo nema molitve da se ne bi raspirivale strasti.

Komentari Itamara Ben-Gvira i marš u Jerusalimu, emotivnom srcu izraelsko-palestinskog sukoba, pretili su da podstaknu već visoke tenzije koje su zahvatile region od početka rata u Gazi. Godišnji marš, koji Palestinci vide kao provokativan, pomogao je da otpočne 11-dnevni rat u Gazi pre tri godine.

Učesnici defilea koji su se okupili ispred Kapije Damaska u istorijskom Starom gradu Jerusalima, centralnog mesta okupljanja Palestinaca u istočnom Jerusalimu, uzvikivali su "Smrt Arapima!" i druge antiarapske i antiislamske slogane. Igrali su i mahali zastavama Izraela.

Ben-Gvir, koji je nekada bio na rubu izraelske politike, ali sada ima ključnu poziciju u Vladi premijera Benjamina Netanjahua, insistirao je da povorka ide tradicionalnom rutom kroz palestinsko područje, uprkos tenzijama koje rastu zbog rata. Učesnici marša su ušli u muslimansku četvrt Starog grada kroz Kapiju Damaska i završili kod Zapadnog zida, najsvetijeg mesta gde Jevreji mogu da se mole.

Policija je naglasila da povorka neće ući u prostranu džamiju Al-Aksa, treće najsvetije mesto Islama. Vrh brda na kojem se ona nalazi je najsvetije mesto za Jevreje koji ga nazivaju Hramskom gorom, jer je to bila lokacija jevrejskih hramova u drevno doba.

Ali aktivisti su rekli da su stotine Jevreja posetile danas taj kompleks, a Ben-Gvir rekao da su se tamo molili slobodno, prateći, kako je rekao, svoju politiku.

Otkako je Izrael zauzeo to mesto 1967. godine, Jevrejima je bilo dozvoljeno da ga posećuju, ali ne i da se mole. Napadi na to mesto su izazvali široko rasprostranjeno nasilje u nekoliko navrata poslednjih decenija.

"Jevreji su se molili na Gori hrama. To je politika ministra" - rekao je o sebi Ben-Gvir Radio-stanici Galei Israel.

Netanjahu je rekao da se nije promenilo shvatanje da na tom svetom mestu nema jevrejske molitve.

Ben-Gvir je dugo pozivao na veći pristup Jevreja tom svetilištu i više puta ga je posetio kao ministar. Palestinci smatraju džamiju nacionalnim simbolom i takve posete smatraju provokativnim i potencijalnim znakom da bi Izrael da preuzme kontrolu nad tim kompleksom. Većina rabina zabranjuje Jevrejima da se mole na tom mestu, ali poslednjih godina raste broj Jevreja koji baš tu podržavaju bogosluženje.

Godišnji marš na "Dan Jerusalima" proslavlja izraelsko zauzimanje istočnog Jerusalima, uključujući Stari grad i njegova sveta mesta koja su sveta i za Jevreje, hrišćane i muslimane, u ratu na Bliskom istoku 1967.

Izrael smatra da je ceo Jerusalim njegov glavni grad, ali izraelska aneksija istočnog Jerusalima nije međunarodno priznata. Palestinci koji traže istočni Jerusalim kao glavni grad svoje buduće države, vide marš kao provokaciju.

Neposredno pre početka defilea, masa se sukobila s policijom i gađala plastičnim flašama novinara koji je nosio prsluk sa natpisom PRESS. Policija je saopštila da je uhapsila 18 učesnika marša "pod sumnjom da su počinili nasilne zločine, napade i pretnje i nasilno ponašanje".

Policija je saopštila da je rasporedila 3.000 pripadnika obezbeđenja da bi osigurala mir i da su viđeni kako hapse nekoliko Palestinaca pre no što je marš počeo.

Ben-Gvir je rekao i da je marš poslao poruku palestinskom borbenom pokretu Hamasu u Pojasu Gaze.

"Odavde šaljemo poruku Hamasu: Jerusalim je naš! Kapija Damaska je naša!" - rekao je on učesnicima marša. "A uz Božiju pomoć, naša je potpuna pobeda!", rekao je Ben-Gvir o ratu u Gazi, zahtevajući da ga Izrael nastavi sve dok Hamas ne bude poražen.

Komentarišući marš, lider Hamasa Ismail Hanije je rekao da "naš narod neće mirovati dok okupacija ne nestane i ne bude uspostavljena nezavisna palestinska država, sa Jerusalimom kao glavnim gradom".

(Beta, 06.05.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »