Miličević: Otkako je Dodik došao na vlast RS je izgubila himnu, grb, a sada se odrekao i Dana RS

Beta pre 16 dana

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević izjavio je danas da je Republika Srpska od 2006. godine, kada je Milorad Dodik doveden na vlast, izgubila grb Nemanjića, himnu Bože pravde, a da se Dodik sada odrekao i poslednjeg obeležja pod kojim je stvorena RS - 9. januara kao Dana republike.

"Danas se Dodik odrekao i poslednjeg njenog obeležja pod kojim je stvorena RS – 9. januara, i ponovo pogazio volju naroda i Narodne skupštine", istakao je Miličević, saopšteno je iz SDS-a.

Dodik je danas u Sankt Peterburgu izjavio da će RS ubuduće kao Dan republike slaviti Sretenje (Dan državnosti Srbije), a ne 9. januar, datum kojeg je kao Dan RS Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Miličević je ocenio da "ne zna da li se Dodik ovim odužuje strancima, ali je jasno da iza njega neće ništa ostati''.

"Nedopustivo je da se Dodik krije iza Svesrpskog sabora i sve u Republici Srpskoj dovodi pred svršen čin", kazao je on.

Podsetio je da je 2016. godine u RS održan referendum o 9. januaru kao Danu republike, na kojem 680.000 građana RS podržalo da se taj datum slavi kao Dan republike.

"To je volja naroda koju nijedan pojedinac ne može promeniti. Grb, himna, zastava, Dan republike su deo kolektivnog identiteta srpskog naroda koji se ne može menjati voljom i potezom pera jednog čoveka'', istakao je Miličević.

Prema njegovim rečima, istorija Republike Srpske niti počinje niti će se završiti sa Miloradom Dodikom.

Miličević je dalje je rekao da nije slučajno što je upravo danas Apelaciono veće Suda BiH odbilo žalbu SDS-a na odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH kojom se toj stranci zabranjuje učešće na loklanim izborima.

"Ovo nije samo udar na SDS, već i na Republiku Srpsku, Dejtonski sporazum i ustavni poredak u BiH, koji je proizašao iz tog sporazuma", smatra on.

Ocenio je i da "nije slučajno što se ovakva presuda donosi isti dan kada uoči Svesrpskog sabora Milorad Dodik poručuje da namerava da ukine 9. januar kao Dan republike".

"Dodik najavljuje gaženje volje naroda i dogovor sa strancima da usvoji odluku Suda BiH o ukidanju Dana Republike Srpske", naveo je Miličević.

SDS je zbog američkih sankcija ugašen račun u banci, zbog čega im je CIK zabranila učešće na izborima.

Oni su ranije prikupili potrebne potpise i registrovali novi politički subjekat, SDS- volja naroda, sa kojim će učestvovati na oktobarskim loklanim izborima.

(Beta, 06.07.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »