BBC vesti na srpskom

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024: „Sad ili nikad" za Gereta Sautgejta i Englesku

Sautgejt je bio vrlo blizu na prošlom Evropskom prvenstvu, a Nemačka će mu biti možda poslednja šansa da uradi nešto veliko.

BBC News pre 3 dana  |  Fil Meknalti - BBC sport,
Geret Sautgejt
Getty Images
Geret Sautgejt

Nemačka će biti trenutak istine za englesku fudbalsku reprezentaciju i njenog selektora Gereta Sautgejta.

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj moglo bi da bude „moja poslednja šansa" da osvojim trofej sa Engleskom, rekao je Sautgejt uoči početka turnira.

Ovaj 53-godišnjak je selektor od novembra 2016. godine, a sa engleskom reprezentacijom je stigao do polufinala Svetskog prvenstva 2018. u Rusiji, finala Evropskog prvenstva 2020. (odnosno 2021.) u Engleskoj i četvrtfinala Svetskog prvenstva 2022. u Kataru.

Njegov ugovor ističe u decembru, ali Fudbalska asocijacija Engleske želi da on ostane selektor i za sledeće Svetsko prvenstvo 2026. u SAD, Kanadi i Meksiku.

Međutim, Sautgejt je za nemački list Bild rekao da bi neuspeh u osvajanju trofeja u Nemačkoj mogao da bude kraj njegovog selektorskog puta.

„Ako ne pobedimo, verovatno više neću biti ovde. Ako želimo da budemo veliki tim, a ja želim da budem vrhunski trener, onda morate da pružite rezultate na najvećim turnirima", kaže.

Sautgejtova vladavina - bilo da mu Nemačka bude poslednje veliko takmičenje ili nastavi da radi - uvek se mora posmatrati kroz prizmu napretka koji je postignut u odnosu na ruševine koje je nasledio.

Sautgejt je na mesto selektora došao posle 67-dnevnog ugovora Sema Alardajsa sa Fudbalskom asocijacijom Engleske.

Alardajs je nasledio Roja Hodžsona, koji je podneo ostavku nakon sumornog poraza Engleske od Islanda u osmini finala na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Uoči EP u Nemačkoj, Engleska je pretrpela neprijatan poraz na Vembliju od Islanda, sada tek 72. reprezentacije na svetu, što nije bio željeni oproštaj pred put u Nemačku.

Poraz je ostavio Sautgejtu mnogo tema za razmišljanje uoči prve utakmice u grupi protiv Srbije, u nedelju, 16. juna u Gelzenkirhenu, ali ga takođe treba posmatrati u širem kontekstu jer je to ipak bila pripremna utakmica za ono važnije što sledi.


Pripremili smo kompletan raspored svih utakmica na Evropskom prvenstvu koji možete da preuzmete i odštampate saOVOG LINKA.


Postoji mnogo razloga za optimizam u taboru Engleske i njenoj nemačkoj bazi u Blankenhajnu.

Sautgejt je uneo osećaj blagostanja unutar engleskog tima, gde igrači sada uživaju u predstavljanju zemlje bez tereta težina dresa i očekivanja, kao i da su ponovo stvorili dobru atmosferu - kako unutar tima, tako i gledano spolja.

Sautgejtova vladavina je obezbedila dovoljno priča da se u pozorištu u londonskom Vest Endu postavi predstava 'Draga Englesko' - problem je što nema srećnog kraja ove priče ni na sceni ni na terenu.

Zato turnir u Nemačkoj nosi element 'sada ili nikad' nakon poraza na Mundijalu od Hrvatske 2018., zatim Francuske četiri godine kasnije, uz veliku propuštenu priliku da u finalu protiv Italije na svom terenu osvoji titulu evropskog prvaka.

Postoji dovoljno podzapleta koji prate kampanju Engleske i biće mnogo razgovora o tome da li će ovo biti Sautgejtova poslednja predstava.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Engleska stiže u Nemačku blagoslovena talentima svetske klase i nekim zvezdanim igračima na kojima bi pozavidela svaka druga zemlja na Evropskom prvenstvu, od kapitena Harija Kejna do novog zlatnog dečaka Džuda Belingema - sada osvajača titule prvaka Evrope sa Real Madridom - zajedno sa Filom Fodenom iz Mančester sitija.

džud belingem
Getty Images
Džud Belingem je osvojio titulu prvaka Evrope sa Real Madridom

Sautgejtov izbor tima bio je hrabar u veznom redu i napadu, sa Adamom Vortonom iz Kristal palasa i Ebereči Ezeom koji se izdvajaju, a tu su i Entoni Gordon iz Njukasla i Koul Palmer iz Čelsija, koji doprinose širini i stilu igre.

Nije bilo mesta za Džeka Griliša iz Mančester sitija ili plejmejkera ​​Totenhema Džejmsa Medisona, a Sautgejtu će svakako biti problem odsustvo defanzivca Mančester junajteda Harija Megvajra zbog teške povrede.

Engleska reprezentacija ima iskustvo i moć.

Trebalo bi da se osećaju sposobnim da osvoje Evro 2024.

I ovoga puta ne može biti izgovora - sve osim pobede mora se smatrati velikim razočaranjem.

Bilo bi možda prejako nazvati neuspehom ako bi Engleska, prema kosturu takmičenja, igrala sa Francuskom u polufinalu i naletela na Kilijana Mbapea i društvo u njihovom najboljem izdanju.

Ali veliko razočaranje? Apsolutno.

Visoki su ulozi i za Sautgejta, odmerenu i zrelu figuru koja je unela autoritet i zdrav razum u izuzetno težak posao posle perioda kada su stvari krenule po zlu u Hodžsonovim godinama i onog neprijatnog flertovanja sa Alardajsom.

Ono što selektor i engleski tim moraju da urade jeste da dokažu da su pobednici.

Hari Kejn i Fil Foden
Getty Images
Engleska ima nekolicinu igrača, među kojima su Hari Kejn i Fil Foden, na kojima im zavidi ceo svet

Engleska je ispunjena dobrim osećajima, ali u slučaju neuspeha, to će vrlo brzo nestati.

Sautgejtova budućnost će takođe nesumnjivo biti izvor debate bez obzira na ishod u Nemačkoj.

Sledeći Sautgejtov potez će sigurno biti u velikoj meri oblikovan događajima u narednim nedeljama.

On je već rekao da mu je ovo možda poslednja šansa da uradi nešto veliko.

Ako Engleska ne okonča sušu muškog tima koja seže još od Svetskog prvenstva 1966. godine, Sautgejt će verovatno smatrati da četiri velika turnira tokom skoro osam godina znači da je njegova trka završena.

„Ovde sam već skoro osam godina i došli smo vrlo blizu. Znam da ne možete stalno da izlazite pred javnost i govorite 'molim vas, dajte mi još malo vremena', jer će u jednom trenutku ljudi izgubiti veru u vašu poruku".

Upitan zašto nije potpisao novi ugovor pre Eura 2024, Sautgejt je rekao: „Razlog je to što bi bilo više kritika, što bi izvršilo veći pritisak na tim".

„Engleska je to već jednom uradila sa Fabiom Kapelom i nastala je velika drama pre turnira. Bolje je da budete analizirani posle takmičenja."

Sautgejtov skor je bolji od bilo kog selektora još od ser Alfa Remzija.

Bivši šef Fulama Roj Hodžson predvodio je Englesku na tri velika turnira, iako su se njegova poslednja dva - na Svetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, kada tim nije uspeo da prođe grupu, pre poniženja protiv Islanda dve godine kasnije - pokazala kao bolni izvori nacionalne sportske sramote.

Ako Engleska osvoji titulu u Nemačkoj, onda Sautgejt mora da odluči da li će da ode na vrhuncu ili da proba da ostvari pogodak i na Svetskom prvenstvu 2026.

Njegovu ekipu mnogi smatraju favoritom, iako njihov rejting na četvrtom mestu na Fifinoj rang-listi znači da su Belgija i Francuska ispred njih.

Grupa u kojoj su Srbija, Danska i Slovenija ne shvata se olako, ali nije ni strašna.

Ako sve bude išlo po planu i Engleska bude prva u grupi, onda bi mogla da se suoči sa Italijom u osmini finala, Francuskom u polufinalu i potencijalno Španijom u finalu.

Pošto je ovo Engleska, reč „ako" ima veliku težinu.

Engleska, međutim, ima tim sposoban da osvoji trofej i zato se ništa drugo neće smatrati dovoljnim.

Jasno je da bi Kejn, Belingem, Foden i ostali vrlo lako našli mesto u bilo kojoj evropskoj reprezentaciji.

Engleska ima pouzdanog, iskusnog golmana u Džordanu Pikfordu i centarhalfa svetske klase, kada je u formi, Džona Stounsa iz Mančester sitija.

Ostaju pitanja o levom beku, centralnom delu odbrane i tome ko se uklapa uz Deklana Rajsa u veznom redu, ali na drugim mestima Engleska izgleda sjajno - osim što nije sve dok ne osvoji nešto, a to je problem sa Sautgejtom i ovim timom.

engleska, evropsko prvenstvo
ANNA SZILAGYI/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Konor Galager i Deklan Rajs u prvom planu na treningu engleske reprezentacije u Nemačkoj

Da li su razočaranja na prethodna tri velika turnira iskovala mentalni sklop od čelika dovoljno moćan da vidi kako Engleska probija ono što je ponekad izgledalo kao psihološka barijera u velikim trenucima?

Ili će se stari demoni i sećanja ponovo pojaviti kada su u pitanju tačke pritiska na Evropskom prvenstvu 2024?

Odgovor na ova pitanja mnogo će uticati na neposrednu i dugoročnu budućnost Engleske i Sautgejta.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.15.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »