Istraživači zaključili da mikrobiom creva određuje starost ljudi

Beta pre 8 dana

Kineski istraživači su došli do zaključka da je mikrobiom creva važan faktor u određivanju starosti ljudskog tela i otkrili su njegov potencijalni uticaj na regulisanje metaboličkog starenja, navodi se u nedavnom istraživačkom članku objavljenom u časopisu Nejčer medisin (Nature Medicine).

Uvid u povezanost između mikrobioma creva, metabolizma i starenja ključan je za prilagođavanje intervencija usmerenih na promovisanje zdrave dugovečnosti, navedeno je u članku, prenosi Sinhua.

Istraživači iz bolnice Ruiđin pridružene Medicinskom fakultetu Điao Tong Šangajskog univerziteta i Istraživanja BGI (BGI Research) sproveli su studiju u kojoj je učestvovalo 10.207 osoba starosti između 40 i 93 godine. Koristeći 21 metabolički parametar, kategorisali su te pojedince u pet klastera, nazvanih klasterima metaboličke multimorbidnosti, koji predstavljaju različite metaboličke subfenotipove.

U poređenju sa klasterom koji je klasifikovan kao metabolički zdrav, klasteri klasifikovani kao "mešoviti u vezi sa gojaznošću" i kao "hiperglikemija" pokazali su povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti tokom 11,1 godine, za 75 procenata odnosno za 117 procenata. Ova povezanost je replicirana u drugoj kohorti (grupi ispitanika) od 9.061 pojedinca sa 10-godišnjim praćenjem.

Kroz dubinsku analizu fekalnih metagenomskih podataka 4.491 nasumično odabrane osobe, istraživači su otkrili da je mikrobiološki sastav creva povezan i sa metaboličkim klasterima multimorbiditeta i sa uzrastom.

Među pojedincima starijim od 60 godina ili više, povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti povezan sa "mešovitim" klasterima u vezi sa gojaznošću ili klasterima "hiperglikemije" bio je pogoršan kod osoba sa visokom mikrobiološkom starošću creva, ali je smanjen kod osoba sa niskim mikrobnim uzrastom creva, nezavisno od faktora kao što su starost, pol, način života i ishrana.

Ovaj obrazac, po kojem se čini da manja starost mikrobioma creva suzbija rizik od kardiovaskularnih bolesti koji se pripisuje metaboličkoj disfunkciji, implicira modulirajuću ulogu starosti crevnog mikrobioma u kardiovaskularnom zdravlju kod metabolički nezdravih starijih osoba.

Rezultati su sugerisali da bi mikrobna starost creva kao biomarker mogla biti obećavajući prediktor rizika od kardiovaskularnih bolesti.

(Beta, 06.18.2024)

Beta »

Društvo, najnovije vesti »