BBC vesti na srpskom

Rusija i Ukrajina: Zelenski smenio komandanta Zajedničkih snaga, kritikuju ga za nesposobnost

Smenjeni general Sodol je učestvovao u odbrani južnog lučkog grada Marijupolja i Volnohova, grada na istoku Ukrajine, koji su sada pod ruskom kontrolom.

BBC News pre 3 dana  |  Laura Goci - BBC Njuz
Vladimir Zelenski i Jurij Soldo
Getty Images
Vladimir Zelenski i Jurij Soldo (desno) početkom 2024. godine

Dok se međusobni napadi Moskve i Kijeva nastavljaju, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski napravio je još jednu promenu u vojnoj hijerarhiji.

On je saopštio da smenjuje Jurija Sodola posle serije kritika na račun generala o prevelikom broju žrtava i njegovoj nesposobnosti.

General-potpukovnik Sodol komandovao je Združenim vojnim snagama Ukrajine od početka 2024. godine, a na njegovo mesto dolazi Andrej Gnjatov.

Zelenski nije rekao zbog čega je smenio Sodola.

Nekoliko sati ranije, načelnik štaba brigade Azov, major Bogdan Krotevič, podneo je žalbu Državnom istražnom birou, tvrdeći da je general Sodol „ubio više ukrajinskih vojnika nego bilo koji ruski general".

Sodol nije „pod istragom zbog gubitka regiona i desetina gradova i gubitka hiljade vojnika. Ponekad mi se čini da nam svet šalje ološ da bi nas ujedinio", napisao je Krotevič na kanalu Telegram.

„Cela vojska zna o kome govorim, jer ga 99 odsto vojnika mrzi zbog onoga što radi", dodao je Krotevič, čija je poruka imala više od 800.000 pregleda.

Kada je Zelenski objavio vest o smenjivanju Sodola, Krotevič je pohvalio imenovanje Gnjatova, izjavivši da je „veoma dostojan oficir".

General Sodol je učestovao u odbrani južnog lučkog grada Marijupolja, i Volnohova, grada na istoku Ukrajine.

Oba grada su pod ruskom kontrolom.

Sodol je postavljen za komandanta Zajedničkih snaga u februaru 2024. godine, kada je Aleksandar Sirski imenovan za glavnokomandujućeg oružanih snaga Ukrajine.

Ovo nije prvi put da Zelenski smenjuje ljude na ključnim bezbednosnim pozicijama.

U februaru 2024, smenio je glavnokomandujućeg oružanih snaga zemlje Valerija Zalužnjog koji je u međuvremenu postao ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji, a dobio je i titulu „Heroj Ukrajine".

Umesto njega, za glavnog komandanta ukrajinske vojske postavljen je general Sirski.

Bila je to najveća promena u ukrajinskom vojnom rukovodstvu od početka rata protiv Rusije.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Od početka ove godine, Kijev se suočava sa najvećom krizom na frontu, usled nedostatka ljudi i oružja, mada poslednjih meseci pojačava napade na rusku teritoriju.

Ukrajina je nekoliko puta gađala ruske rafinerije nafte, tvrdeći da su legitimne mete, jer pomažu neprijateljskoj vojsci.

Rusija je okrivila Ukrajinu za raketni napad na Krimu u 23.juna, ukrajinskom poluostrvu koji je anektirala 2014.

Proruski zvaničnici su rekli da je u tom napadu ubijeno četvoro ljudi, među njima dvoje dece, dok je više od 100 ranjeno i povređeno od fragmenata oborenih ukrajinskih projektila.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.25.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »