Asanž otputovao za Australiju, nakon što je američki sud potvrdio nagodbu o priznanju krivice

Beta pre 2 dana

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio jutros se krivim za nabavljanje i objavljivanje američkih vojnih tajni, prema dogovoru o priznavanju krivice sa američkim pravosudnim vlastima, okončavši tako dugogodišnju pravnu bitku, nakon koje je napustio sudnicu kao slobodan čovek i uputio se kući - u Australiju.

Asanž se prema nagodbi izjasnio krivim u sudnici američkog saveznog suda u Sajpanu na Marijanskim ostrvima, američkoj teritoriji na Pacifiku. Ta teritorija je relativno blizu Asanžove rodne Australije i bila je u skladu sa njegovom željom da ne ulazi na kontinentalni deo SAD. Osnivač Vikiliksa juče je izašao je iz zatvora u blizini Londona gde je bio zatvoren od 2019. godine i napustio Veliku Britaniju, u okviru dogovora o priznavanja krivice postignutog sa američkim pravosudnim vlastim. Ukrcao se u privatni avion na aerodromu Stansted, saopštio je Vikiliks, koji je objavio i snimak Asanža kako ulazi u avion.

Prema dogovoru morao je da se izjasni krivim po jednoj tački optužnice, ali i da može da izađe odmah na slobodu, i da ne mora da provede vreme u američkkom zatvoru. Osuđen je na pet godina zatvora koje je već proveo u pritvoru u Britaniji, gde se dugo borio protiv izručenja u SAD zbog optužbe o špijunaži, za koju je mogao da dobije dugu zatvorsku kaznu da je osuđen.

Asanž se blago nasmešio sudiji koja mu je odredila kaznu i proglasila ga "slobodnim čovekom", izvestile su agencije.

Asanž je potom napustio Marijanska ostrva i otputovao za Australiju.

Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku.

Asanžovi pravni problemi počeli su 2010. godine, kada je uhapšen u Londonu na zahtev Švedske koja je navodno htela da ga ispita o optužbama za silovanje i seksualno zlostavljanje dve žene. Asanž je potom 2012. godine utočište pronašao 2012. u Ambasadi Ekvadora.

Odnos Asanža i njegovih domaćina u Ambasadi se pogoršao i on je izbačen iz nje u aprilu 2019. Britanska policija ga je odmah uhapsila i zatvorila zbog kršenja kaucije 2012. Švedska je međutim zbog zastarelosti u novembru 2019. odustala od istrage o seksualnim zločinima.

(Beta, 06.26.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »