Nezavisna kulturna scena: Predate žalbe i formulari Gradu i Ministarstvu kulture

Beta pre 2 dana

Radnici u kulturi, koji svoje projekte finansiraju i sufinansiraju sredstvima sa javnih konkursa, predali su danas veliki broj formulara sa informacijama i manifestacijama Sekretarijatu za kulturu grada Beograda, kao i žalbe i zahtevi za objavu rezultata konkursa Ministarstvu kulture, jer su, kako tvrde, prekoračeni rokovi.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije saopštila je da je uoči predaje tih dokumenata održana i protestna akcija ispred zgrade Gradske uprave, zbog "kršenja Zakona o kulturi" od strane Sekretarijata za kulturu, kao i kršenja uredbe o roku i načinu objavljivanja rezultata konkursa Ministarstva kulture.

Ta Asocijacija tvrdi da je time naneta šteta brojnim organizacijama i pojedincima na nezavisnoj umetničkoj sceni u Srbiji, a posebno njihovoj publici.

"Programe za ovu godinu nije moguće planirati s obzirom na to da se prva polovina godine završila, a konkurs nije raspisan. Zahtevamo hitnu reakciju i odgovor Sekretarijata kako bi šteta koja je već naneta radnicima u kulturi i njihovoj publici bila koliko-toliko sanirana", navodi se u saopštenju.

Zatražili su od nadležnih institucija da što pre odgovore na podnete žalbe i predloge programa i projekata, kao i da obaveste javnost o tome kako je utrošen novac namenjen konkursima u kulturi.

"Svi koji nisu bili u mogućnosti danas da učestvuju u zajedničkoj akciji predaje dokumenata, mogu to uraditi i samostalno u narednom periodu", dodaje se u saopštenju.

(Beta, 06.26.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Kultura, najnovije vesti »