"Od Srbije kao države članice UN i Saveta Evrope i kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji očekuje se da poštuje svoje obaveze prema slobodi izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja organizatora festivala, i zaštiti ih od nasilnika koji koriste govor mržnje i najgrublje prete nasiljem prema organizatorima i učesnicima festivala," navodi se u zajedničkom saopštenju udruženja i aktivista iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Srbije.

Potpisnici su pružili "snažnu podršku kolegama iz Inicijative mladih za ljudska prava i Građanskih inicijativa iz Srbije, kao i Integre sa Kosova, čiji je festival Mirdita, dobar dan, koji promoviše prijateljstvo i saradnju između srpskog i albanskog naroda, u Srbiji zabranjen".

"Osuđujemo odluku vlasti u Srbiji da zabrane festival samo zato što se našao na udaru kriminalnih struktura, pripadnika desničarskih grupa koje ugrožavaju bezbednost i najgrublje prete njegovim organizatorima i učesnicima", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropskog pokreta u Srbiji. 

Potpisnici su izrazili "ozbiljnu zabrinutost zbog negativnog stava najviših zvaničnika Srbije prema festivalu koji isključivo promoviše mir i koji je trebalo da otvori predstava o univerzalnoj patnji porodica čiji su najmiliji oteti i nestali" i pozvali vlasti Srbije da preispitaju odluku o zabrani, da zaštite organizatore i sankcionišu sve koji im ugrožavaju bezbednost.

Festival "Mirdita, dobar dan" trebalo je da se održi od 27. do 29. juna. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je zabranilo održavanje festivala "zbog opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, kao i opasnosti od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu", posle okupljanja desničara koji su se protivili njegovom održavanju.