Tramp održao prvi predizborni miting od pokušaja atentata

Beta 21.07.2024

Kandidat Republikanske stranke za predsednika SAD Donald Tramp održao je u saveznoj američkoj državi Mičigen prvi predizborni skup od pokušaja atentata na njega.

Mičigen je jedna od odlučujućih država za predsedničke izbore, a Tramp se pojavio zajedno sa svojim kandidatom za potpredsednika Džej Di Vansom.

"To je bilo tačno pre nedelju dana u sat i čak i u minut", rekao je Tramp juče okupljenim pristalicama u osvrtu na pokušaj atentata na njega 13. jula u Batleru u saveznoj državi Pensilveniji kada mu je okrznuto uho i kada je jedan od njegovih pristalica ubijen, a dvoje ranjeno.

"Stojim pred vama samo zahvaljujući Bogu", rekao je Tramp kome je gaza na ranjenom uhu sada zamenjena flasterom boje kože.

Trampu se pridružio senator iz Ohaja Džej Di Vans (JD Vince) u njihovom prvom zajedničkom nastupu od kada su zvanično postali kandidati za predsednika i potpredsednika SAD na republikanskoj konvenciji u Milvokiju.

Savezna država Mičigen jedna je od nekoliko presudnih neopredeljenih država koje će, kako se očekuje, odrediti rezultat novembarskih predsedničkih izbora u SAD.

Tramp je sa tesnom razlikom od 10.000 glasova pobedio u toj državi 2016. godine kada je izabran za predsednika, ali je demokrata Džo Bajden preokrenuo 2020. kada je u toj državi pobedio sa 154.000 glasova.

Posle uzdržanog i emocionalnog nastupa netipičnog za njega tokom republikanske konvencije protekle nedelje, Tramp se vratio svom uobičajenom ponašanju na mitinzima, vređao svoje demokratske rivale, ponavljao laži da su izbori 2020. pokradeni i tokom govora ubacivao viceve koji su nailazili na smeh oduševljene publike.

Satima pre Trampovog dolaska njegove pristalice popunile su ulice centra Grend Rapidsa. Počeli su da formiraju red još u petak i red se otegao oko kilometar i po do subote popodne za ulaz u Arenu Van Andel sa 12.000 mesta gde je održan skup.

Mnoge pristalice nosile su majice sa slikom Trampa na bini posle napada na njega, sa podignutom pesnicom, kao i uobičajene crvene kačkete sa logom 'Učiniti ameriku ponovo velikom'.

Demokrate su pobeđivale u nedavnim izborima u državi Mičigen, ali Republikanci sada vide mogućnost da dobiju podršku u toj državi, posebno kada su Demokrate podeljene oko toga da li predsednik Džo Bajden treba da se povuče iz trke za drugi mandat.

Bajden kaže da neće da se povuče i nastoji da kritikom Trampa ponovo usmeri pažnju na njega. On je u petak rekao da je Trampov govor na republikanskoj konvenciji, kada je prihvatio kandidaturu, pokazao "mračnu viziju budućnosti".

Bajden trenutno pauzira sa svojom kampanjom dok se oporavlja od kovida.

(Beta, 21.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »