Kina se protivi američkom mešanju u pitanja vezana za Hong Kong

Beta pre 5 dana

Kina izražava snažno nezadovoljstvo i odlučno se protivi potezima Sjedinjenih Američkih Država u manipulisanju pitanjima vezanim za Hong Kong i potiskivanju razvoja Hong Konga, rekla je novinarima portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning.

Kako prenosi Sinhua, Mao Ning je to izjavila na redovnoj konferenciji za novinare, 11. septembra,povodom razmatranja i usvajanja Zakona o sertifikaciji Kancelarije za ekonomiju i trgovinu Hong Konga (HKETO) u Predstavničkom domu SAD.

Mao je rekla da je HKETO inostrana ekonomska i trgovinska organizacija koju je osnovala vlada Specijalnog administrativnog regiona Hong Konga (HKSAR), i da njeno uspešno i nesmetano funkcionisanje doprinosi širenju praktične ekonomske i trgovinske saradnje između Hong Konga i relevantnih zemalja i regiona, donoseći obostranu korist. Mao je dodala da zakon politizuje i instrumentalizuje normalnu ekonomsku i trgovinsku saradnju, namerno diskreditujući inostrane institucije Hong Konga, što je veoma loše po prirodi.

Hong Kong je drugi najveći izvor trgovinskog suficita za Sjedinjene Države, a više od 1.200 američkih preduzeća je investiralo u Hong Kong, navela je Mao. Ovakav potez SAD-a će na kraju štetiti samo njihovim interesima, dodala je, ističući da je Kina uložila ozbiljne proteste Sjedinjenim Državama.

"Kina poziva Sjedinjene Države da obustave proceduru donošenja zakona, kako ne bi izazvale veću štetu po stabilnost i razvoju odnosa Kine i SAD", rekla je Mao, dodajući da će, ukoliko SAD insistiraju na svojim potezima, Kina preduzeti praktične i efikasne kontramere.

(Beta, 12.09.2024)

Kina »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »