Kineski istraživači identifikovali bakterijsku terapiju koja bi mogla biti efikasna protiv kolorektalnog karcinoma

Beta pre 5 dana

Bakterijska terapija mogla bi ponuditi obećavajući novi metod za prevenciju i lečenje kolorektalnog karcinoma, proizlazi iz studije kineskih istraživača, prenosi Sinhua.

Nedavna studija sprovedena na Fakultetu za nauke o životu na Univerzitetu Landžou u provinciji Gansu, severozapadna Kina, otkrila je da probiotik limosilactobacillus fermentum GR-3, dobijen iz "Điangšuija”, tradicionalne fermentisane hrane iz severozapadne Kine, pokazuje potencijal za podsticanje apoptoze (programirane smrti) tumorskih ćelija debelog creva i inhibiciju njihovog rasta.

Profesor Li Siangkai, vođa istraživačke grupe i profesor na Fakultetu za nauke o životu ovog univerziteta, objasnio je da su istraživanja pokazala kako pacijenti sa kolorektalnim karcinomom često imaju disbalans u crvenoj mikrobioti i postojano stanje peroksidacije u tumorskim ćelijama. Za razliku od konvencionalnih antioksidanata, probiotici poput Lactobacillus GR-3 mogli bi specifično ciljati mikrookruženje tumora, dok istovremeno regulišu crevnu floru.

Tim profesora Lija je uspešno izolovao soj Lactobacillus GR-3, koji poseduje snažna antioksidativna svojstva. U modelima miševa sa hiperurikemijom, kao i u kliničkim ispitivanjima, ovaj soj je pokazao potencijal u razgradnji mokraćne kiseline putem modulisanja crvene mikroflore. Na osnovu tih nalaza, istraživački tim je istraživao potencijal Lactobacillus GR-3 u prevenciji kolorektalnog karcinoma kroz njegov uticaj na crevnu floru i imuni sistem domaćina.

Rezultati su pokazali da je Lactobacillus GR-3 značajno smanjio rast tumora debelog creva kod miševa kojima su indukovani tumori lekovima i pokazao pozitivne terapijske efekte. Ovaj soj je ne samo smanjio masu tumora, već je poboljšao i sastav crevnih mikrobioloških metabolita, podsticao apoptozu ćelija raka debelog creva i inhibirao njihov rast.

Istraživački tim će nastaviti dalje studije kako bi istražili specifične mehanizme delovanja Lactobacillus GR-3 i procenili njegovu kliničku efikasnost.

Kolorektalni karcinom je jedan od najčešćih oblika raka u Kini. Dok postojeća istraživanja uglavnom fokusiraju na to kako probiotici regulišu imuni sistem domaćina, relativno malo se istražuju njihova antioksidativna svojstva i sposobnost regulisanja crevne mikrobiote. "Naša studija ima za cilj identifikaciju probiotika sa snažnim antioksidativnim kapacitetom i robusnim efektima na regulaciju crevne flore, čime bi se pružili novi uvidi u prevenciju i inhibiciju kolorektalnog karcinoma", rekao je Li.

(Beta, 12.09.2024)

Kina »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »