Vučević: Ministri će morati više da se bave Kosovom, ne mogu samo da se bave lepim slikanjem

Beta pre 3 dana

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je danas da će ministri morati mnogo više da se bave Kosovom, da ne mogu samo da se bave tenderima i lepim slikanjem, već će morati da imaju posebne timove koji će biti posvećeni podršci Srbima.

On je na TV Pink kritikovao rad pojedinih ministara i ocenio da je njih određena stranka i politika kandidovala za članove Vlade, da su građani dali podršku toj politici na izborima, "a da oni onda nemaju osećaj da treba da budu deo te politke, nego žele da budu eksperti".

"Eksperti za lepe stvari, ne za teške i ružne stvari, neće da pričaju o Kosovu i Metohiji ili o Republici Srpskoj, zato što se time možda zameraju nekom ambasadoru", dodao je on.

On je, govoreći o paketu mera koji je Vlada Srbije usvojila na jučerašnjoj sednici u cilju zaštite prava Srba i nacionalnih interesa na Kosovu, rekao da je poruka države da moli Srbe na Kosovu da ostanu tamo, da neće biti ostavljeni i zaboravljeni.

Ocenio je da su izjave zapada oko politike premijera Kosova Aljbina Kurtija korektne, ali da postoji problem efikasnosti, odnosno da je problem šta se dešava posle tih izjava.

"Tu smo mi nezadovoljni, posle toga se ništa ne desi, odnosno desi se još gore, Kurti nastavi još gore da radi, vi ga opomenete za dinar, lekove i pošte, a on nakon svega toga zauzme i opštine", rekao je on.

Govoreći o iskopavanju litijuma i projektu "Jadar", ocenio je da su se "strasti za nijansu stišale" i da ljudi pokazuju veću spremnost da čuju različite argumente, te da je to pre svega refleksija "onoga što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić radio u zapadnoj Srbiji" kao i odluke države da sa tim projektom "nigde ne žuri".

Ponovio je da je "uslov svih uslova" garancija za zaštitu zdravlja građana i da neće doći do ugrožavanja prirode.

Vučević: Sednica Vlade o vojnom roku u petak, mame i tate će biti zahvalni vojsci

Premijer Miloš Vučević izjavio je danas da je Vlada naložila Ministarstvu odbrane da u hitnom roku pripremi izmenu zakona kako bi se ukinula suspenzija služenja vojnog roka, "tako da idemo ka Skupštini da vraćamo vojni rok"."Mislim da ćemo u petak imati sednicu Vlade na kojoj ćemo usvojiti taj predlog o izmeni zakona. Pozvali smo predsednika države Aleksandra Vučića kao vrhovnog komandanta da prisustvuje, jer je tema iz njegove ustavne nadležnosti", rekao je Vučević na TV Pink.

On je potvrdio da će vojni rok trajati 75 dana, "što ne remeti život, školovanje, studiranje, posao, mame i tate će biti suštinski zahvalni jer će vojska njihove sinove još bolje pripremiti za život, da dalje stasaju kao muškarci".

"To je izazovno da vojska pripremi obuku u tom kratkom roku jer je nekad bila puno duža. Pripremamo kasarne, uniforme, da to bude njima interesanto", naveo je Vučević.

On je naveo da će mladići koji su završili elektrotehniku, mašinstvo, biti angažovani da služe vojni rok u, na primer, u Vojno tehničkom institutu, remontnim zavodima da se njihovo znanje odmah upotrebi.

"Imaćemo ne mali broj mladića koji su majstori u vožnji dronova da nam tu pomognu. Oni su ubojitiji sa tim nego sa puškom. Vojska će dobiti mnogo različitog potencijala za jačanje svojih sposobnosti", rekao je Vučević.

Dodao je da se Srbija ne sprema za rat, već čuva mir, jer, "što je vojska jača mir nam je sigurniji".

Naglasio je da se profesionalni sastav ne ukida i da je on namenjen za najteže zadatke.

(Beta, 15.09.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »