Berčeku nagrada za životno delo pred prvi Nacionalni festival filma i televizije 2025. na Zlatiboru

Beta pre 3 sata

 Nagrada za životno uručena je glumcu Aleksandru Berčeku (74) uoči prvog Nacionalnog festivalu filma i televizije koji će 2025. godine biti priređen na Zlatiboru.

Ministar kulture Nikola Selaković je, kako je saopšteno, rekao da je Berčekov doprinos kulturi nemerljiv i da Berčekova "veličanstvena karijera obuhvata najbolje iz srpskog filma, teatra i televizije".

Selaković je ocenio da je nagrada data Berčeku "standard koji će morati da dostigne svaki njen budući dobitnik".

Ministar je rekao da će Nacionalni festival godišnje vrednovati domaće filmske produkcije i nagrađivati najbolji film, režiju, glavne i sporedne uloge, scenario, fotografiju, montažu, scenografiju, muziku i kostime.

Uz ocenu da je"Srbija je lider u regionu i u televizijskoj produkciji", rekao je i da će ta produkcija biti deo novog festivala.

Selaković je naveo da manifestacije posevćene filmu postoje u Beogradu, Nišu, Vrnjačkoj Banji, Sopotu, Leskovcu, i poručio da je i Opština Čajetina prepoznala značaj festivala i omogućila njegovu realizaciju u koju će se narednih godina uključiti Prijepolje i Sjenica čime će se taj festival proširiti i na južni deo Zlatiborskog okruga.

"Zlatibor - Nacionalni festival filma i televizije" u organizaciji Ministarstva kulture i Filmskog centra Srbije biće priređen prvi put iduće godine, a to će biti i selekcija za kandidata Srbije za američku filmsku nagradu Oskar.

(Beta, 19.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »