BBC vesti na srpskom

Tenis: Svetska antidoping agencija traži suspenziju za jednog od najboljih igrača sveta

Jedan od najboljih tenisera sveta ranije ove godine dva puta je bio pozitivan na doping, ali mu je dozvoljeno da igra. Svetska antidoping agencija traži da bude suspendovan na najviše dve godine.

BBC News pre 28 minuta  |  BBC - sport
Muškarac drži u rukama pehar
Getty Images
Janik Siner je ove godine osvojio Australijan i US open

Svetska antidoping agencija (VADA) predložila je zabranu igranja za jednog od najboljih tenisera sveta, Italijana Janika Sinera zbog dopinga.

Siner je ranije ove godine bio pozitivan na zabranjenu supstancu, ali mu je dozvoljeno da igra, da bi potom osvojio US Open, poslednji grend slem u sezoni.

VADA je uložila žalbu Sudu za sportsku arbitražu na raniju odluku da se skine krivica sa 23-godišnjeg Sinera.

U kratkom saopštenju, VADA je zaključila da prvobitna presuda nije bila ispravna po važećim pravilima i smatra da Sinera treba suspendovati između jedne ili dve godine.

Siner, prvi igrač sveta prema ATP listi, kaže da je „iznenađen" žalbom VADA-e.

„Veoma sam razočaran i ujednom iznenađen ovom žalbom jer smo imali tri ročišta. Sva tri ročišta su za mene bila veoma pozitivna", rekao je Italijan posle pobede u šesnaestini finala Otvorenog prvenstva Kine u Pekingu.

Siner je dva puta testiran pozitivno na klostebol, zabranjenu supstancu, u martu 2024. godine.

U svoju odbranu je rekao da mu je njegov fizioterapeut Đakomo Naldi nenamerno utrljao zabranjenu supstancu kako bi zalečio povredu.

Pred start grend slem turnira US Open u avgustu, nezavisni sud Međunarodne agencije za integritet u tenisu (ITIA) ustanovio je da „nema krivice i nemara" Sinera u slučaju dva pozitivna testa na klostebol u martu.

ITIA je prihvatila Sinerovo objašnjenje da je Naldi upotrebio sprej, koji se lako nabavlja u Italiji, u kojem je bio klostebol za tretiranje posekotine.

Međutim, VADA smatra da ta presuda nije bila ispravna.

„Tražićemo suspenziju između godinu i dve. VADA ne traži poništavanje bilo kog (Sinerovog) rezultata", piše u saopštenju.

ITIA je saopštila da je proces vođen u skladu sa smernicama VADA-e, ali i da poštuju pravo na žalbu.

Uprkos pritisku usled te doping afere, Siner je osvojio US open, što mu je bila druga grend slem titula, posle Australijan opena na početku ove godine.

Jedina posledica ove doping afere bilo je to što su Sineru oduzeti bodovi osvojeni na turniru u američkom Indijan Velsu, tokom kog je i bio testiran pozitivno.

Ostao je i bez novčane nagrade za plasman u polufinale Indijan Velsa.

Od izbijanja afere, Siner više ne radi sa fizioterapeutom Naldijem.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.28.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »