Beogradski džez festival od 24. do 28. oktobra

Beta pre 2 sata

Beogradski džez festival, pod sloganom "Džez nasleđe" (Jazz Legacy) biće održan od 24. do 28. oktobra, najavil isu danas organizatori.

Najstarija i međunarodno najistaknutija domaća džez manifestacija, ove godine slavi 40. rođendan, a publiku očekuju nastupi umetnika iz zemlje i sveta, novi muzički projekti i evociranje uspomena na najznačajnije momente u istoriji manifestacije, rečeno je na konferenciji za novinare u Domu omladine.

Na otvaranju 24. oktobra nastupiće Big Band RTS i dirigent, pijanista i aranžer Alan Brodbent, sa programom "From Newport to Belgrade" koji je zamišljen kao velika proslava slavne istorije manifestacije, u duhu ovogodišnjeg slogana.

Iste večeri, premijerno u Beogradu, nastupiće vodeća svetska džez pevačica današnjice, američka diva Sesil Meklorin Salvant, dobitnica tri uzastopna Gremija za najbolji vokalni džez album.

Ovogodišnji samit džez 28. oktobra, takođe u MTS dvorani, zaokružiće velika premijera jer u Srbiju konačno dolazi Bil Frizel, dok će finalni koncert izvesti sastav "Buena Vista All Stars" sa programom "One night in Havana".

Program u Domu omladine Beograda zamišljen je kao evociranje uspomena na najsvetlije dane manifestacije od njenog obnavljanja 2005. a  među 12 koncerata njih deset će izvesti umetnici koji su obeležili neka od prethodnih izdanja - Džejson Moran, Anat Coen, Đanluka Petrela, i Rudreš Mahantapa,

Nastupiće, kako je najavljeno i Emil Parizijen, "Kompost 3", Rodrigo Amado, Kris Dejvis, Danijel Erdman i Teo Sekaldi.

Premijerna gostovanja imaće Džejms Karter i mladi brazilski sastav Quartabe, dok će sećanje na srpske džez ikone prirediti ansambl "Serbian All Stars", sastavljen od srpskih džezera mlađe i srednje generacije, u saradnji sa Katedrom za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda, pokrovitelj je Grad Beograda a podržali su ga Italijanski institut u Beogradu, ambasada Portugala i Institut Kamoeš,  Francuski institut u Srbiji; Austrijski kulturni forum, a mbasada Izraela, Muzička produkcija RTS i Turistička organizacija Srbije.

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

(Beta, 16.10.2024)

Beta »

Kultura, najnovije vesti »