BBC vesti na srpskom

Rusija i Ukrajina: Oslobođen otac ruske devojčice koja je napravila antiratni crtež

Aleksej Moskaljev je ćeliju u zatvoru u Tuli, gde je završio zbog crteža 12-godišnje ćerke Maše, opisao kao „odaju za mučenje".

BBC News pre 2 sata  |  Stiv Rozenberg - urednik i
Aleksej Moskaljev oslobođen
OVD-Info
Aleksej Moskaljev

Aleksej Moskaljev, otac ruske devojčice koji je bio uhapšen zbog antiratnog crteža njegove ćerke, pušten je iz zatvora u Rusiji, saopštio je njegov advokat.

Moskaljev je bio osuđen na godinu i 10 meseci zatvora zbog objavljivanja antiratnih komentara i navodnog diskreditovanja ruske vojske na društvenim mrežama, a kaznu je služio u kaznenoj koloniji u gradu Novomoskovsku u Tulskoj oblasti, oko 170 kilometara južno od Moskve.

Nakon što mu je izrečena presuda u martu 2023, 12-godišnja ćerka Maša mu je oduzeta i bio je u kućnom pritvoru, iz kojeg je pobegao, ali je potom pronađen i uhapšen u Minsku, glavnom gradu Belorusije.

Na snimku objavljenom u utorak, Moskavljev napušta kaznenu ustanovu i grli ćerku, i dalje obučen u zatvoreničko odelo.

Moskaljev je sa ćerkom živeo u gradu Jefremov, oko 320 kilometara južno od Moskve.

Zatvorsku ćeliju, gde je proveo prethodne mesece, opisao je kao „odaju za mučenje".

„U početku sam bio sam, a onda su ubacili još jednu osobu. Nas dvojica smo sedeli u ćeliji veličine dva sa jednim metrom.

„Podovi su bili truli, pacovi su bili svuda, izlazili su iz kanalizacije i drugih mesta, ogromni pacovi", rekao je Moskaljev po izlasku.

Nezavisni mediji RusNjuz i Sotavižn objavili su snimke Moskaljeva kako izlazi i zatvora i grli ćerku.

„Srećan sam", rekao je novinarima.

Problemi porodice počeli su 2022, nakon što je Maša, tada 12-godišnjakinja, nacrtala ukrajinsku zastavu sa natpisom „Slava Ukrajini", rakete i rusku zastavu sa porukom „Ne ratu!".

Moskaljev je tada rekao da je direktorka škole prijavila policiji crtež njegove ćerke.

Potom je kažnjen zbog antiratne objave na društvenim mrežama.

Ali posle pretresa njegovog stana u decembru te godine, optužen je po krivičnom zakonu jer je već bio osuđivan za slično delo.

A drawing by 12-year-old Masha appears to show a Ukrainian woman with a child holding up a hand to say no as Russian missiles approach
Olga Podolskaya
Predstavnici škole koju pohađa 12-godišnja Maša obavestili su policiju zbog spornog crteža

Vlasti su oduzele Mašu oci i najpre je smestile u dečji dom, a kasnije i pod starateljstvo njene majke koja se do tada nije brinula o njoj.

Moskaljev je u martu 2023. osuđen na godinu i 10 meseci zatvora zbog, kako je obrazloženo, ponovljenog diskreditovanja ruske vojske.

Presuda mu je izrečena u odsustvu jer je izbegao kućni pritvor, pobegavši u susednu Belorusiju, saopštio je tada OVD-Info, nezavisna grupa za ljudska prava.

Potom je uhapšen i izručen Rusiji.

Maša Moskaljeva u početku nije želela da ide kod majke, ali se predomislila, rekla je posle hapšenja njenog oca ruska komesarka za decu Marija Lvova-Belova, za kojom je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini.

Mašina majka je otuđena od porodice najmanje sedam godina, ali nije jasno zašto, prenosi agencija Rojters.

A screen grab from a video released by local activists showing 12-year-old Masha
BBC
Za Mašu je rečeno da najpre nije želela da ode kod majke, ali se potom predomislila

Olga Sičikina, majka devojčice, nije odgajala najmlađu ćerku od njene druge-treće godine.

Kada je njen bivši suprug uhapšen, ona je odbila da preuzme brigu o Maši, kako je izvestila ruska komesarka za prava dece.

Međutim, 5. aprila 2023. godine, Marija Lvova-Belova je objavila da je majka devojčice već odvela Mašu iz doma za maloletnike.

Za to je bila dovoljna samo pisana izjava majke.

Olga Sičikina živi u Tambovskoj oblasti sa 17-godišnjom ćerkom iz drugog braka.

Ima i dvojicu starijih sinova, obojica su punoletni.

Jedan od njih, Nikita, rekao je ranije za BBC ruski servis da on i njegov brat, kao i Maša, ne žive sa majkom od detinjstva i da su odrasli sa ocem i bakom u Kazahstanu.

Prema rečima mladića, on i brat su videli majku pre oko 15 godina putem video veze.

„Pitali smo se za zdravlje, kako ide život, šta se dešava i slično. Nema zle krvi, osećanja su međusobno prijateljska", rekao je Nikita za BBC.

Alexei Moskalev appears at a window of the building where he is being held under house arrest
BBC
Aleksej Moskaljev bio je u kućnom pritvoru tokom trajanja sudskog postupka

Moskavljev je samo jedan u nizu Rusa kome je izrečena zatvorska kazna zbog diskreditacije vojske, ali njegov slučaj privukao je međunarodnu pažnju zbog odluke vlasti da mu prethodno oduzmu ćerku i stave je u dom.

Moskaljev je ranije pred sudom rekao da nema nikakve veze sa objavama za koje je optužen i da je njegova stranica mogla biti hakovana.

Potvrdio je da ima negativan stav prema „specijalnoj operaciji", kako vlasti u Rusiji nazivaju rat u Ukrajini.

„Kako čovek može da se odnosi prema smrti, prema ljudima koji umiru? Umiru deca, odrasli. Čovek može da ima samo negativan stav, kako se drugačije odnositi prema ratu", zapitao je Moskaljev.

„Ali nisam pisao negativne stvari, uvrede... Nisam to uradio", prenela je Medijazona koja je u Rusiji označena kao „strani agent".


Možda će vas zanimati i ova priča


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.17.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »