BBC vesti na srpskom

Zelenski odbio da ugosti Gutereša zbog njegove posete Rusiji

Izvor iz kabineta predsednika Ukrajine kaže za BBC da se Antonio Gutereš rukovao sa Vladimirom Putinom koji je „pokrenuo rat“.

BBC News pre 1 sat  |  Jaroslav Lukiv - BBC Njuz
UN Secretary General António Guterres (left) shakes hands with Russian President Vladimir Putin in Kazan on 24 October 2024
EPA-EFE/REX/Shutterstock
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (levo) se rukuje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Kazanu u četvrtak

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odbio je da ugosti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša zbog njegove posete Rusiji, rekao je izvor iz kancelarije predsednika za BBC.

Posle prisustva na samitu BRIKS-a u ruskom gradu Kazanju ove nedelje, Gutereš je želeo da poseti Kijev, saznaje BBC.

„Predsednik nije potvrdio ovu posetu“, navodi izvor za BBC.

„Bilo bi čudno ugostiti ga posle Kazanja kada se rukovao sa onim koji je pokrenuo rat i proveo dan UN-a na teritoriji agresorske zemlje“, dodaje.

Gutereševa poseta Rusiji - koja je pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022. godine - naišla je na osudu širom Ukrajine.

Tokom posete, Gutereš je pozvao na „pravedan mir“ u Ukrajini i Putinu ponovio stanovište da je ruska invazija „kršenje Povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava“.

U saopštenju pre posete Gutereša Kazanju, ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova ja navelo: „Ovo je pogrešan izbor koji ne doprinosi miru. Samo šteti reputaciji Ujedinjenih nacija“.

„Generalni sekretar UN odbio je poziv Ukrajine za prvi globalni samit za mir u Švajcarskoj. On je, ipak, prihvatio poziv za Kazanj od ratnog zločinca Putina“, dodaje se u saopštenju.

Rukovanje zelenskog i gutereša
EPA-EFE/REX/Shutterstock
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tokom poslednjeg susreta sa Guterešom u septembru u Njujorku

Samit u junu u Švajcarskoj održan je na inicijativu Ukrajine i prisustvovalo je više od 90 država. Tom prilikom je osuđena ruska invazija i ponuđen mirovni plan za okončanje rata.

Moskva - koja nije bila pozvana - odbacila je ovaj skup kao beznačajan.

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira putina 2023. godine, zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini.

Rusija ne priznaje ovaj sud, koji blisko sarađuje sa Ujedinjenim nacijama.

Tokom samita BRIKS-a u Kazanju, Gutereš je izdao saopštenje u kome se navodi:

„U Ukrajini nam je potreban mir. Pravedan mir u skladu sa Poveljom UN, međunarodnim pravom i rezolucijama Generalne skupštine“.

Iz Gutereševog kabineta su njegovo prisustvo na samitu pravdali ulogom BRIKS-a u „unapređenju globalne saradnje“.

Brazil, Rusija, Indija i Kina osnovali su ga 2006. godine, a BRIKS-u su se kasnije priključile Južna Afrika, Iran, Egipat, Etiopija i Ujedinjeni arapski emirati.

Brojni analitičari smatraju da neki od najvećih igrača BRIKS-a, poput Rusije i Kine, traže načine da se suprotstave G7, grupi koju čine sedam najvećih svetskih privrednih sila.

Trenutni članovi G7 su Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Amerika.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.26.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »